Foto: AFP/Scanpix

Irākas valdības spēki sākuši operāciju, lai padzītu grupējuma "Islāma valsts" (IS) kaujiniekus no Anbāras provinces un nesen zaudētās Ramādī pilsētas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par to otrdien televīzijā paziņojis šiītu brīvprātīgo Tautas mobilizācijas spēku runasvīrs Ahmeds al Asadi. Plāns paredz karavīriem un brīvprātīgajiem ieiet Anbārā no Salāh ed Dīnas provinces un aplenkt IS kaujiniekus Ramādī, kuru Irākas spēki pameta 17. maijā.

Uzreiz pēc Ramādī zaudēšanas jau sākta spēku koncentrēšana pretuzbrukumam. Pēdējās dienās esot atgūtas teritorijas uz rietumiem no pilsētas.

Operācijas "Labayk ya Hussein" sākšanos jau atzinīgi novērtējis ASV viceprezidents Džo Baidens, norāda BBC. Tomēr Vašingtona joprojām nav apmierināta par to, cik liela loma cīņā ar IS Irākā ir Irānas atbalstītajiem šiītu kaujiniekiem, norāda raidsabiedrība.

Vēstīts, ka Anbāras provinces galvaspilsētas Ramādī krišana bija smags trieciens Irākas armijai un valdībai. Martā valdības spēkiem izdevās atgūt no IS citu provinciālo centru – Tikrītu. Pēc tam premjers Haiders al Abadi paziņoja, ka sākas tāda pati operācija Anbāras provinces atbrīvošanai.

Tiek lēsts, ka cīņā par pilsētu pirms tās zaudēšanas gājuši bojā aptuveni 500 cilvēki, to skaitā policisti, kuriem beigusies munīcija, un krustugunīs iekļuvuši civiliedzīvotāji.

Nākamajā dienā pēc Ramādī krišanas izskanēja ziņas, ka pilsētu uzdots atgūt Irānas atbalstītajiem brīvprātīgajiem šiītu kaujiniekiem – Tautas mobilizācijas spēkiem, ziņo BBC. ASV tas raisa bažas par sektu spriedzes un vardarbības pieaugumu pārsvarā sunnītu apdzīvotajā apvidū.

Pēc tam, kad šiītu karotāji iegāja Tikrītā, sekoja ziņas par plašu vardarbību un laupīšanu.

Radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!