Foto: AFP/Scanpix

Ludmila Savčuka ir žurnāliste no Sanktpēterburgas, kura apzināti iefiltrējusies šajā pilsētā izvietotajā "troļļu fermā" – Interneta izpētes centrā, kura darbinieki caurām diennaktīm strādā, lai tīmeklī izplatītu prokremliskus komentārus.

Bijusī "troļļu fermas" darbiniece tagad vēlas iesūdzēt savu bijušo darba devēju tiesā, lai atmaskotu Kremļa "troļļošanas" politiku un cilvēkus, kuri aiz tās stāv, raksta žurnāla "Spiegel" interneta vietne.

Savčuka pirms iefiltrēšanās uzņēmumā konsultējusies ar juristiem, jo, stājoties darbā, ir jāparaksta vairāki dokumenti, tai skaitā apņemšanās neizpaust uz āru nekādu informāciju par darbu. "Apzināti tiek radīta ārkārtīga slepenības atmosfēra, kas man likās smieklīga jau no paša sākuma. Patiesībā šiem papīriem nav juridiska spēka," sieviete stāsta intervijā "Spiegel".

"Troļļi" prokremliskā viedokļa izplatīšanai izmantojuši sociālos tīklus "Facebook", "Twitter", "YouTube", "Livejournal", kā arī Krievijas "Vkontakte" un "Odnoklasniki", novērojusi Savčuka.

Tāpat darbinieku mērķis bijis visu nozīmīgo ziņu vietņu komentāru sadaļas un Krievijas pilsētu interneta lapu forumi. "Mans kolēģis galvenokārt rakstīja komentārus Saratovas un Engelsas forumos. Es strādāju ar Krievijā ļoti populārajiem "Livejournal" blogiem," atklāj sieviete.

Viņa darbojusies nodaļā, kas koncentrējas tikai uz "Livejournal", bet citi departamenti atbildējuši par komentāriem medijos. Tāpat bijuši videoblogeri, kā arī grupa, kas izliekas par žurnālistiem un uztur neīstus ziņu portālus, lai tie izskatītos pēc Ukrainas medijiem, piemēram, "Harkovas ziņas" vai "Federālā ziņu aģentūra". Dažu "troļļu" uzdevums bijis izlikties par Krievijas opozīcijas pārstāvjiem.

Sanktpēterburgas "troļļu ferma" ir tikai vislabāk zināmais un izpētītākais birojs, atzīst sieviete. Daži Savčukas kolēģi stāstījuši par darba braucieniem uz Maskavas biroju. Tāpat esot ziņas par vēl vienu īpaši slepenu ēku Sanktpēterburgā.

Savčuka atklāj, ka iespēju sūdzēt iestādi tiesā un noskaidrot, kas stāv aiz šīs sistēmas, paver fakts, ka ar darbiniekiem nav noslēgti līgumi un alga tiek izmaksāta uz rokas skaidrā naudā.

"Viņi nemaksā nodokļus un sociālās iemaksas. Bet tā ir laba nauda – 50 000 rubļu vai aptuveni 800 eiro mēnesī. Bet neviens nezina, tieši no kurienes šī nauda nāk. Kā norūpējušos pilsoni mani apbēdina, ka Krievijā tagad nav naudas svarīgiem sociālajiem projektiem, bet ir priekš šīm muļķībām, simtiem troļļu," skaidro žurnāliste.

Lai gan Savčuka pati nekad nav satikusi "troļļu fermas" priekšniekus, Krievijā ir radušās aizdomas, ka iestādi varētu vadīt turīgais uzņēmējs Jevgēnijs Progošins.

Progošins, kurš esot pazīstams ar prezidentu Vladimiru Putinu, nodarbojas ar restorānu un ēdināšanas biznesu. Viņa turību esot nodrošinājuši izdevīgi valsts pasūtījumi.

2013. gadā žurnāla "Forbes" krievu versija rakstīja, ka Progošins noslēdzis divu miljardu eiro vērtu līgumu par skolēnu un armijas ēdināšanu. Uzņēmēja vārds izskanējis jau vairākos ziņojumos par interneta propagandistiem.

Tikmēr tipiskais iestādes darbinieks ir students, stāsta 34 gadus vecā Savčuka, kura sava vecuma ziņā kolektīvā bijusi izņēmums. "Sliktākais, ka jaunie cilvēki ir pilnīgi vienaldzīgi par to, ko raksta," stāsta sieviete, norādot, ka viņasprāt šajās troļļu fermās tiek pastrādāti ekstrēmisma noziegumi.

"Jo viņi vēlas ukraiņu un amerikāņu nāvi. Tiek iedegts starpnacionālais naids. Šie cilvēki vienu dienu raksta vienu, otru citu, un rīt, iespējams, uzvilks maskas īstajā dzīvē un dosies kādu nogalināt," skaidro Savčuka.

Sievietes nodaļā darba uzdevumi saņemti rakstiskā formā iestādes iekšējā tīklā. Komentāru rakstītājiem dotas tēmas, par kurām jādiskutē. Piemēram, viens no uzdevumiem bijis izplatīt apgalvojumus, ka nogalinātais opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs pats ir atbildīgs par savu nāvi.

Kādu dienu saņemts uzdevumu rakstīt par to, cik briesmīgas lietas notiek Eiropas Savienībā (ES), citu reizi tēma bijusi Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu slavēšana, Savčuka raksturo 12 stundu darba maiņām dotās tēmas.

"Agresivitāte un naids plūst pāri malām reālajā pasaulē," "troļļu fermas" ietekmi raksturo sieviete.

Par Sanktpēterburgas "troļļu fermas" ikdienu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!