Foto: AFP/Scanpix
Luksemburgā vēlētāji svētdien referendumā pārliecinoši noraidījuši priekšlikumu piešķirt balsstiesības arī ārvalstniekiem, kas veido gandrīz pusi no valsts iedzīvotāju kopskaita, liecina sākotnējie referenduma rezultāti.

Rezultāti pēc balsu apkopošanas vairāk nekā 90 balsošanas iecirkņos liecina, ka gandrīz 78% vēlētāju noraidījuši balsstiesību piešķiršanu ārvalstniekiem.

Pilsoņiem referendumā bija arī jāatbild arī uz jautājumu, vai vecuma cenzs dalībai vēlēšanās jāpazemina līdz 16 gadiem un vai valdības locekļu pilnvaru termiņš būtu ierobežojams ar desmit gadiem. Tomēr par vissvarīgāko tika uzskatīts jautājums par balsstiesību piešķiršanu ārvalstniekiem.

Liela daļa no Luksemburgā mītošajiem ārvalstniekiem ir citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņi. Visvairāk starp viņiem ir portugāļu, kas veido 16,4% no 565 000 lielā valsts iedzīvotāju kopskaita.

Septiņi procenti no Luksemburgas iedzīvotājiem ir franči, 3,5% - itāļi, 3,3% - beļģi, 2,2% - vācieši.

Vēl septiņus procentus sastāda ieceļotāji no valstīm, kas neatrodas Eiropā. Viņu vidū visvairāk ir Kaboverdes pilsoņi, ziemeļamerikāņi un ķīnieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!