Lībijas tiesa gāztā diktatora Muamara Kadafi dēlam Seifam al Islāmam un vēl astoņām personām otrdien piespriedusi nāvessodu par 2011. gada revolūcijas laikā pastrādātajiem kara noziegumiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Desmitiem citiem tuviem Kadafi sabiedrotajiem šajā procesā piespriests cietumsods, sākot no pieciem gadiem līdz pat mūža ieslodzījumam.

Pats Seifs al Islāms tiesā neatradās un liecības sniedza ar videokonferences starpniecību, norāda BBC. Viņu gūstā tur bijušo nemiernieki grupa no Zintānas pilsētas, kas atteikusies viņu izdot.

Nāvessods piespriests arī bijušajam Kadafi režīma izlūkošanas šefam Abdallaham al Senusi un bijušajam premjeram Bagdadi al Mahmudi. Notiesātajiem būšot tiesības lēmumu pārsūdzēt.

Vēstīts, ka 2011. gada martā Lībijā sākās tautas protesti, pieprasot 42 gadus valdījušā Kadafi atkāpšanos. Protestiem turpinoties, Kadafi to apspiešanai sāka lietot militāru spēku, bet demonstrācijas pārauga bruņotā cīņā.

Spēka samērs būtiski mainījās, kad ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju, nosakot lidojumu aizlieguma zonu virs Lībijas un atļaujot pielietot visus nepieciešamos līdzekļus vardarbības nepieļaušanai, un NATO sāka gaisa uzlidojumus Kadafi spēkiem.

Kadafi tika notverts un nogalināts 2011. gada 20. oktobrī pēc Sirtas pilsētas krišanas nemiernieku rokās. Vairāk par Kadafi pēdējiem dzīves mirkļiem var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!