Foto: AFP/Scanpix
Japāņu jakuzas Jamaguči-gumi klans, kas ir viens no pasaules varenākajiem un senākajiem joprojām pastāvošajiem mafijas grupējumiem, draud sadalīties. Policija ir pārliecināta, ka no visaptveroša vardarbības uzliesmojuma tādā gadījumā izvairīties nebūs iespējams, raksta "Japan Times".

Jakuza kā krimināla un komerciāla sistēma Japānā pastāv jau kopš 17. gadsimta, bet tās lielākais un ietekmīgākais līdz mūsdienām pastāvošais klans - Jamaguči-gumi dibināts 1915. gadā jeb tieši pirms simts gadiem Kobes pilsētā. Šobrīd tas ir pārstāvēts visā Japānā un Dienvidkorejā, un tā biedru skaits tuvojas 40 000.

Klana iekšējas nesaskaņas izraisījis 73 gadus vecā grupējuma līdera un sindikāta sestā dona Šinobu Cukasa plāni. Viņš valsts varenākā mafijas vadoņa lomu ieņem jau kopš 2005. gada, bet daudzi atzari nav apmierināti ar viņa pēdējo gadu attieksmi pret tiem, kā arī vecā vīra nodomu palielināt grupējuma ietekmi teritorijās, kurās tas iepriekš nav darbojies.

Tiek ziņots, ka grupējuma līderis kopā ar citiem klana vadībā nolēmuši iespiesties Tokijā, kurā līdz šim klana ietekme bijusi mazāka. Jaunajiem plāniem par iemeslu bijis jakuzu darbību atslābums pēc aktīvas izplešanās 80. gados, un daudzu biedru pāriešana uz ienesīgāku un drošāku legālā biznesa vidi galvaspilsētā.

Šobrīd policijai ir zināms, ka vismaz 12 no aptuveni 30 atzariem ir draudējuši atšķelties no klana. Ņemot vērā, ka klana biedru skaits ir mērāms desmitos tūkstošu, un viņu ietekme ir jūtama praktiski visās Japānas uzņēmējdarbības sfērās, policija ir gatava ļaunākajam.

Tiek lēsts, ka Jamaguči-gumi klana gada ienākumi sasniedz aptuveni 80 miljardus ASV dolāru, padarot to par bagātāko mafijas tīklu visā pasaulē, un šāda apmēra biznesa sadalīšana bez vardarbības neiztiks.

Jau 1985. gadā no klana nošķīrās viens atzars, izraisot vairākus simtus asiņainu sadursmju un slepkavību. Šoreiz, ņemot vērā šķelšanās apmērus, arī savstarpējā ietekmes dalīšana draud izvērsties asiņaināka.

Lai gan policija ir satraukta par iespējamo vardarbībs pieaugumu, vienlaikus tā pieļauj, ka sadalīšanās varētu vājināt organizāciju un samazināt tās ietekmi nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!