Krievija turpina palielināt savu militāro klātbūtni Sīrijā, tomēr Maskavas nodomi šajā valstī vēl arvien ir neskaidri, informēja ASV amatpersonas.

Aerofotogrāfijas liecina, ka Krievija šai ziņā koncentrējas uz Latakijas Basela al Asada starptautisko lidostu un Krievijas karaflotes bāzi Tartusas pilsētā.

ASV amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, ka Tartusā nesen ieradušies divi tanku desanta kuģi, savukārt Latakijas lidostā, kas nosaukta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada vecākā brāļa vārdā, tagad atrodas apmēram 10 Krievijas bruņutransportieru.

Amatpersona pastāstīja, ka Sīrijā ir ieradušies desmitiem Krievijas jūras kājnieku, tomēr viņu loma, domājams, ir apsargāt ienākošo militāro tehniku, nevis tikt dislocētiem Sīrijā.

Latakijas lidostā arī nolaidusies Krievijas militārā transporta lidmašīna "An-124 Condor", līdz ar to pēdējo dienu laikā tur ieradušās vismaz četras Krievijas militārā transporta lidmašīnas.

AFP otrdien ziņoja, ka Krievija uzstādījusi šajā lidostā modulārus mājokļus, kuros izmitināmi simtiem cilvēku, kā arī portatīvu gaisa satiksmes kontroles aprīkojumu.

Maskavas militārās klātbūtnes palielināšana tālāk sarežģī krīzi Sīrijā, kur bruņotā konfliktā kopš 2011.gada ir gājuši bojā ap 250 tūkstošiem cilvēku un radusies plaša bēgļu plūsma, no kuriem daudzi dodas uz Eiropu.

Maskava uzstāj, ka tā piegādā humāno palīdzību kara piemeklētajai Sīrijai. ASV, kas uzbrūk džihādistu grupējumam "Islāma valsts" Sīrijā, tomēr ir satrauktas par iespēju, ka Krievija gatavojas militāri atbalstīt Sīrijas prezidentu Asadu un dot triecienus nemiernieku grupējumiem, kuri cīnās pret Asadu.

Damaska noliedz ziņas par Krievijas bruņoto spēku militāras aktivitātes palielināšanos Sīrijas teritorijā, un Krievija uzstāj, ka tās bruņojuma piegādes atbilst tradicionālajiem sakariem ar Asada režīmu.

Baltā nama preses sekretāra vietnieks Ēriks Šulcs trešdien paziņoja, ka ASV apsveiktu jebkādu Krievijas ieguldījumu cīņā pret "Islāma valsti", tomēr "būtu bezkaunība, ja kāda puse, krievus ieskaitot, sniegtu jebkādu atbalstu Asada režīmam".

Vēl nekas neliecina, ka Krievija būtu nosūtījusi uz Sīriju artilēriju vai smagos ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!