Ungārijas armijas sākusi manevrus, gatavojoties iespējamai iesaistei valsts dienvidu robežu apsargāšanā, cenšoties mazināt migrantu pieplūdumu valstī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Budapešta plāno nosūtīt armiju palīgā policijai uz robežas ar Serbiju, no kurienes valstī ik dienas ierodas simtiem migrantu. Gar robežu jau ir izbūvēts 175 kilometrus garš žogs un valdība gatavoja šomēnes balsot par stingrāku robežkontroli.

Armijas vingrinājums "Apņēmīgā rīcība" sācies trešdien. Galīgais lēmums par karavīru iesaistīšanu robežapsardzībā vēl jāpieņem valdībai. Premjers Viktors Orbans tikmēr sola paātrināt papildu norobežojumu būvniecību gar robežu.

Pieņemtie mēri līdz šim gan nav spējuši apturēt migrantu pūļus. Šogad Ungārijā ieradušies jau vairāk nekā 150 000 patvēruma meklētāju.

Varasiestādes brīdina, ka līdz nākamajai nedēļai sagaidāmi vēl 40 000 jaunu migrantu. Daudzi no tiem bēg no konfliktiem Sīrijā un Lībijā, bet caur Ungāriju cenšas nokļūt Vācijā, Austrijā un Zviedrijā – turīgākās Eiropas Savienības (ES) valstīs ar liberālākiem likumiem patvēruma meklētāju jautājumos.

Eiropu pēdējās nedēļās piemeklējusi lielākā migrantu krīze kopš Otrā pasaules kara beigām. ES ierodas tūkstošiem cilvēku, kas bēg no grūtībām Tuvajos Austrumos un Āfrikā.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers trešdien paziņoja par plānu sadalīt migrantus starp ES dalībvalstīm. Papildu iepriekš plānotās 40 000 migrantu sadalīšanas, valstīm būtu jāuzņem vēl 120 000. Līdz šim dalībvalstis ir spējušas vienoties par 32 000 cilvēku uzņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!