Eiropas Parlaments (EP) prasa ES Padomei izveidot sarakstu ar Krievijas amatpersonām, kuras atbildīgas par Igaunijas virsnieka Estona Kohvera, Ukrainas lidotājas Nadjas Savčenko, kinorežisora Oļega Sencova un aktīvista Oleksandra Kolčenko nolaupīšanu un nelikumīgo notiesāšanu, un sarakstā iekļautajām amatpersonām noteikt ES vīzu izsniegšanas aizliegumu un iesaldēt viņiem vai viņu ģimenes locekļiem piederošos finanšu aktīvus Eiropas Savienībā (ES).

Nelikumīgi nolaupot un notiesājot attiecīgos Igaunijas un Ukrainas iedzīvotājus, Krievija "brutāli pārkāpusi" Ukrainas un Igaunijas teritoriālo integritāti, un tiesvedība viņu lietās nav uzskatāma par leģitīmu, Eiropas Parlaments uzsver ceturtdien Strasbūrā pieņemtajā rezolūcijā, ko atbalstīja 378 deputāti, 111 balsojot pret un 138 atturoties.

Estons Kohvers

EP deputāti asi nosoda Pleskavas apgabaltiesas pieņemto spriedumu pret Igaunijas policijas virsnieku Estonu Kohveru, kuram piesprieda 15 gadus cietumsoda, iepriekš 2014. gadā viņu nolaupot no Igaunijas teritorijas, portālam "Delfi" skaidro EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

EP deputāti norāda, ka šajā lietā pārkāptas starptautiskās tiesības un tiesību pamatprincipi, un mudina Krieviju nekavējoties atbrīvot Kohveru un garantēt viņam drošu atgriešanos Igaunijā.

"Jau no paša sākuma Estonam Kohveram nebija tiesību uz taisnīgu tiesu", rezolūcijā norāda EP deputāti, uzsverot, ka tiesas sēdes nav bijušas atklātas, liegta Igaunijas konsula piedalīšanās procesā un Kohveram liegta juridiskā palīdzība, kā arī liegts tikties un ģimenes locekļiem.

Ukraina: Sencova, Kolčenko un Savčenko lietas

Eiropas Parlaments rezolūcijā asi nosoda Ukrainas kinorežisora Oļega Sencova un aktīvista Oleksandra Kolčenko nelikumīgo notiesāšanu uz attiecīgi 20 un 10 gadiem ieslodzījumā un aicina Krieviju viņus nekavējoties atbrīvot.

Viņi prasa Krievijai pārbaudīt iespējamo Sencova un Kolčenko spīdzināšanas faktu un pieprasa arī starptautisko izmeklētāju piekļuvi izmeklēšanai.

Tāpat viņi pauž nožēlu, ka Krievijā "likums un taisnīgums tiek izmantoti kā politiski instrumenti", un atgādinot, ka Sencovs un Kolčenko pauduši savu viedokli pret nelikumīgo Krimas aneksiju, norāda, ka viņus nekādā gadījumā nebija jātiesā militārajai tiesai un ka nedrīkst ņemt vērā liecības, kas iegūta spīdzināšanas un citu pretlikumīgu paņēmienu izmantošanas rezultātā.

Viņi arī prasa atbrīvot Nadju Savčenko, jo tas ir saskaņā ar pieņemto Minskas vienošanās īstenošanas pasākumu kopumu un ar apņemšanos atbrīvot visus ķīlniekus un visas pārējās personas, kuras ir aizturētas saistībā ar konfliktu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!