Burkinafaso Prezidenta gvardes karavīri, kuri 16. septembrī veica valsts apvērsumu, bet pēc nedēļas no varas bija spiesti atkāpties, ir atteikušies atbruņoties, vēsta raidsabiedrība BBC.

Prezidenta gvarde (RSP) ir labi apbruņota un apmācīta 1200 vīru stipra vienība, kas lojāla pagājušajā gadā tautas protestos gāztajam prezidentam Blēzam Kompaorem.

16. septembrī vienības karavīri iebruka valdības ēkā, saņemot gūstā pagaidu prezidentu un premjeru, bet nākamajā dienā paziņoja, ka ir noticis valsts apvērsums.

Puča līderis ģenerālis Gilberts Djendere nolēmis sagrābt varu, lai pretotos plāniem izformēt RSP un izslēgt Kompaores sabiedrotos no dalības gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Puča laikā izcēlās nemieri, kuros gāja bojā vismaz 10 un ievainoti 100 cilvēki.

Pēc nedēļas, kad kļuva skaidrs, ka pučistiem nav tautas atbalsta un regulārā armija izvirzīja viņiem ultimātu atkāpties ar labu, vai tikt pieveiktiem ar militāru spēku, Djendere piekrita nodot varu paša gāztajai pagaidu valdībai.

Taču tagad armijas vadība apsūdz RSP, ka tā atsakās atbruņoties. Kāds avots Prezidenta gvardē aģentūrai AFP pastāstīja, ka atbruņošanās process apstājies, jo netiekot ievērots solījums garantēt pučistu drošību.

Pēc apvērsuma izgāšanās tika iesaldēti ģenerāļa Djenderes konti, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!