Foto: Reuters/Scanpix

Pēc graujošās sakāves pirmdien notikušajās Kanādas parlamenta vēlēšanās par savu atkāpšanos paziņojis Kvebekas separātistu līderis Žils Diseps.

Šī jau ir otrā reize, kad Diseps pamet "Bloc Quebecois" vadību. Pirmo reizi Diseps atkāpās no partijas līdera amata pēc sakāves 2011.gada vēlēšanās. Tolaik viņu nomainīja Paulīna Maruā, kas savukārt no amata atteicās pēc sakāves Kvebekas provinces vēlēšanās 2014.gadā.

"Es pāršķiru lapaspusi kaislīgajā un aizraujošajā politiskajā karjerā, kas sākās 1990.gadā," preses konferencē paziņoja Diseps.

Viņš atgādināja, ka 1995.gada referendumā līdz Kvebekas neatkarībai bija atlikusi vien "mata tiesa". "Valsts, kas bija tik tuvu, diemžēl izslīdēja mums no rokām. Taču mēs nekad cīņu neesam pārtraukuši," uzsvēra Diseps.

Kvebekieši jau divas reizes - 1980. un 1995.gadā - tautas nobalsošanā noraidījuši atdalīšanos no Kanādas.

68 gadus vecais Diseps pirmo reizi "Bloc Quebecois" vadīja laikā no 1997. līdz 2011.gadam. 2001.gadā, kad partijas vietu skaits Kanādas parlamentā saruka no 49 līdz četrām, viņš atkāpās.

Pateicoties pārbēdzējiem uz citām partijām, separātistu mandātu skaits vēlāk saruka līdz diviem.

Tomēr jūnijā Diseps atkal uzņēmās partijas vadību. Lai gan viņa vadībā "Bloc Quebecois" izdevās savu vietu skaitu parlamentā palielināt līdz desmit, viņš pat netika ievēlēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!