Foto: AP/Scanpix

Turcijas policija ar asaru gāzi un ūdens lielgabaliem trešdien iegāja valdību kritizējošas mediju grupas galvenajā birojā Stambulā.

Policijas rīcība sekoja pretrunīgi vērtētajam tiesas lēmumam konfiscēt aktīvus konglomerātā "Koza-Ipek Group", kas tiek saistīts ar Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana politisko pretinieko Fethullahu Gilenu, kurš dzīvo trimdā ASV.

Grupas televīzijas kanāli "Bugun" un "Kanalturk" pārraidīja attēlus, kuros redzams, kā policisti ar metāla zāģiem ielaužas pa kompleksa vārtiem. Tiesa Ankarā pirmdien iecēla pilnvaroto padomi, kas pārvaldīs "Koza-Ipek Group", tādējādi konfiscējot 21 grupas kompāniju, tostarp mediju uzņēmumus.

Lēmuma dēļ otrdien gan Ankarā, gan Stambulā notika demonstrācijas, protestētājiem skandinot, ka "mūs neapklusinās". ASV saistībā ar tiesas lēmumu pauda bažas par mediju brīvību Turcijā, kur svētdien gaidāmas parlamenta vēlēšanas.

"Koza Ipek" pieder vairāki laikraksti un divi televīzijas kanāli,

Gilens, kurš savulaik bija viens no tuvākajiem Erdoana sabiedrotajiem, kopš 1999.gada dzīvo ASV.

Erdoans kopš kļūšanas par Turcijas prezidentu 2014.gada augustā ir pastiprinājis cīņu pret Gilenu, kuru viņš apsūdz par paralēlas valsts veidošanu, izmantojot savus atbalstītājus policijā un tiesu sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!