Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) no sestdienas uz četriem mēnešiem apturēs lielu daļu sankciju pret Baltkrieviju, ceturtdien paziņoja ES Padome, vēstīja aģentūra "Reuters". Paziņojumā norādīts, ka sankcijas tiek apturētas "ES un Baltkrievijas attiecību uzlabošanās kontekstā".

ES pieeju ietekmēja Baltkrievijas autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko īstenotā politisko ieslodzīto atbrīvošana, kā arī izvairīšanās no represijām pēc 11.oktobrī notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, norādīja diplomāti.

ES uz četriem mēnešiem ir apturējusi "aktīvu arestu un ieceļošanas aizliegumu, kas noteikts attiecībā uz 170 personām, un aktīvu arestu, kas noteikts attiecībā uz trīs juridiskajām personām", informēja ES Padome. Lēmums tiks publicēts piektdien ES Oficiālajā Vēstnesī.

Ieroču embargo joprojām būs spēkā, kā arī sankcijas pret četram personām no Baltkrievijas drošības dienestiem, kurus tur aizdomas par Lukašenko politisko oponentu pazušanu.

Situācija Baltkrievijā tiks vēlreiz izskatīta februāra beigas, un sankcijas var atjaunot, ja ES uzskatīs, ka cilvēktiesību situācija ir pasliktinājusies. "ES turpinās uzmanīgi novērot demokrātijas un cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā," norādīja ES Padome.

Šobrīd sankcijām pakļautās Baltkrievijas kompānijas varēs pieteikties Eiropas Investīciju bankas (EIB) finansējumam.

Atliekot citus ierobežojumus, kas bloķēja Baltkrievijas piekļuvi Eiropas kapitāla tirgiem, eksporta kredītu apdrošināšanai vai ES tehniskajai palīdzībai nozīmē, ka Krievija vairs nebūs vienīgais Baltkrievijas finansējuma avots.

Lai arī Baltkrievija joprojām ir nozīmīga Krievijas sabiedrotā, ES jaunā stratēģija paredz veicināt attiecības ar šo valsti, nevis to izolēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!