Foto: AP/Scanpix

Dienvidkorejas, Ķīnas un Japānas līderi svētdien pēc savas pirmās tikšanās vairāk nekā triju gadu laikā paziņojuši, ka viņiem izdevies vienoties par "pilnīgu trīspusējās sadarbības atjaunošanu", lai veicinātu tirdzniecību reģionā un kopīgi gādātu par drošību.

Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje, Ķīnas premjerministrs Li Kecjans un Japānas premjerministrs Sindzo Abe pusotru stundu garās sarunās Seulā apsprieda plašu tēmu loku, kas ietvēra ekonomisko sadarbību, iespējas noslēgt brīvās tirdzniecības nolīgumu, kā arī Ziemeļkorejas kodolprogrammas radītos draudus.

Trīs ietekmīgākās reģiona valstis sāka rīkot ikgadējus samitus jau 2008. gadā, bet to līderi nav tikušies šādā formātā kopš 2012. gada, kad Japānā premjera amatā stājās Abe un pasliktinājās Tokijas attiecības ar Selu un Pekinu jautājumos, kas saistīti ar Otrā pasaules kara vēstures traktējumu.

Eksperti ar šo tikšanos gan nesaistīja cerības uz krasu pavērsienu, tomēr vērtēja to kā simbolisku soli ceļā uz attiecību uzlabošanos.

Paziņojumā, kas izplatīts pēs sarunām, trīs līderi izteikuši stingras iebildes pret kodolbruņojuma attīstīšanu Korejas pussalā un jebkādu citu rīcību, kas pārkāptu ANO rezolūcijas un varētu pastiprināt spriedzi.

Paka un Li sestdien tikās divpusējās sarunās, bet pirmdien Dienvidkorejas prezidentei paredzēta divpusēja tikšanās ar Japānas premjeru, ko novērotāji gaida ar īpašu nepacietību, jo abu valstu vadītāji nav tikušies kopš 2011. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!