Foto: AFP/Scanpix
Pašlaik Mjanmā valdošās Savienības, solidaritātes un attīstības partijas (USDP) augsta ranga pārstāvis otrdien paziņoja, ka tā ir "pilnībā zaudējusi" Aunas Sanas Su Či vadītajai opozīcijai.

Jaunākie daļējie vēlēšanu rezultāti liecina, ka līdz šim ir noskaidroti 54 parlamenta apakšpalātas deputātu mandātu ieguvēji un 49 no tiem saņēmusi Su Či partija "Nacionālā līga par demokrātiju". Tiek lēsts, ka vēlēšanās piedalījās 80% balsstiesīgo Mjanmas iedzīvotāju.

USDP cieta sakāvi, jo pašlaik tā ir ieguvusi tikai trīs deputātu mandātus parlamenta apakšpalātā, bet daudzi partijas līderi ir zaudējuši savus mandātus.

"Mūsu USDP ir pilnībā zaudējusi. "Nacionālā līga par demokrātiju" ir uzvarējusi," sacīja Kji Vins partijas galvenajā birojā Mjanmas galvaspilsētā Nepjido.

"Tāds ir mūsu valsts liktenis. Lai viņi strādā. Aunai Sanai Su Či tagad ir jāuzņemas atbildība," viņš piebilda un sacīja, ka "mēs jebkurā gadījumā viņus apsveicam".

Atvaļinātais armijas virsnieks Kji Vins, kurš pārstāv partijas galveno biroju, norādīja, ka, visticamāk, Su Či partija iegūs pārliecinošu vairākumu.

Armija saglabās 25% vietu parlamentā, tādēļ Su Či partijai nepieciešams iegūt 67% deputātu mandātu, bet USDP jāiegūst apmēram trešdaļa deputātu mandātu, lai kopā ar armijas bloku noturētos pie varas.

Armijas pārstāvjiem parlamentā ir arī veto tiesības nozīmīgākajos jautājumos, tostarp par konstitūcijas grozījumiem.

Hunta formāli atdeva varu civilai valdībai 2011.gadā, tomēr pašlaik pie varas ir tikai daļēji civila valdība.

1990.gadā vēlēšanās uzvarēja Nacionālā līga par demokrātiju, bet tās uzvaru ignorēja armija, savukārt 2010.gada vēlēšanas boikotēja Su Či vadītā opozīcija.

Joprojām spēkā ir armijas izstrādātā konstitūcija, kas liedz 70 gadus vecajai aktīvistei kandidēt prezidenta vēlēšanās. Tiek uzskatīts, ka konstitūcijas pants ir speciāli rakstīts, lai novērstu iespējamo Su Či nonākšanu valsts prezidenta amatā, jo tas noteic, ka augstāko amatu valstī nevar ieņemt persona, kuras bērni ir dzimuši ārvalstīs. Su Či abi dēli ir Lielbritānijas pilsoņi un viņu tēvs bija britu akadēmiķis.

Pirms vēlēšanām Nobela Miera prēmijas laureāte paziņoja, ka būs "pārāka par prezidentu" un vadīs valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!