Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiska arhitektu un zinātnieku komanda, meklējot apslēptas telpas, novērojusi "termālas anomālijas" Gīzas piramīdās, atsaucoties uz Ēģiptes amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ar termālās kameras palīdzību pētnieki no Ēģiptes, Francijas, Kanādas un Japānas noskenējuši kompleksa piramīdas no ārpuses un vairākās vietās konstatējuši augstākas temperatūras avotus. Mērījumi veikti saulrietos un saullēktos, kad piramīdas akmeņi ir saulē sasiluši, vai atdzisuši.

Eksperti atklāja "vairākas termālas anomālijas", teikts Ēģiptes Senlietu ministrijas paziņojumā. Izskaidrojumi šai parādībai varētu būt dažādi, tostarp tukšumi piramīdā, iekšējas gaisa plūsmas vai cita veida celtniecības materiālu izmantošana.

"Ir daudz hipotēžu un iespējamību, kā izskaidrot šādu anomāliju: tukšumi zem virsmas, iekšējas gaisa plūsmas," skaidro ministrija.

"Sevišķi iespaidīga" anomālija konstatēta Lielās, jeb Kufu piramīdas pamatu līmenī. Kamēr visi piramīdas austrumu puses pirmās rindas akmeņi uzrādījuši vienādus mērījumus, trīs blakus esoši bloki izrādījušies siltāki par citiem.

Termālas anomālijas fiksētas arī Lielās piramīdas augšējā daļā. Šie dati tiks izmantoti turpmākos pētījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!