Irākas kurdu spēki ceturtdien sāka plašu ofensīvu pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Sindžāras pilsētā, kas atrodas uz nozīmīga piegāžu džihādistiem maršruta, paziņoja augsta ranga amatpersona.

Ģenerālmajors Ezedins Saaduns teica, ka ceturtdienas rītā sāktajā ofensīvā kurdu pešmergu spēkiem ir izdevies atbrīvot vairākas vietas Sindžāras rajona centrā.

No ASV vadītās koalīcijas gaisa triecieniem un kurdu veiktajām apšaudēm pret "Islāma valsts" pozīcijām pacēlās dūmu mākoņi.

Sindžara atrodas uz nozīmīga "Islāma valsts" piegāžu maršruta starp Mosulu Irākā un Sīriju, kur arī grupējums kontrolē plašas teritorijas.

Savienojuma pārraušana būtu liels trieciens džihādistu spējām pārvietot kaujiniekus un veikt piegādes starp abām valstīm.

Autonomā Kurdistānas reģiona drošības padome ir paziņojusi, ka līdz 7500 tās pešmergu kaujinieku piedalīsies operācijā, kuras mērķis ir atgūt Sindžāru "un izveidot būtisku buferzonu, lai aizsargātu [pilsētu] un tās iedzīvotājus no ienākošās artilērijas".

"Islāma valsts" Sindžāras apkaimi savā kontrolē pārņēma pērn augustā, vēršoties pret jezīdu reliģiskas minoritātes pārstāvjiem, tos nogalinot, paverdzinot un izvarojot. Apvienoto Nāciju Organizācija ir pieļāvusi, ka šī vardarbība varētu būt genocīda akts.

Tūkstošiem jezīdu ir tika iesprostoti Sindžāras kalnā pie pilsētas. Palīdzība šiem cilvēkiem bija viens no galvenajiem pamatojumiem, kādēļ ASV pērn sāka gaisa triecienu kampaņu pret "Islāma valsti".

Tikmēr islāmisti trešdien publicējuši video, kurā tiekot rādīts, kā viņi ieņem pešmergas pozīcijas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!