Irākas izlūkdienesta vadītāji dienu pirms Parīzes teroraktiem brīdināja ASV vadīto koalīciju, kas cīnās pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" (IS) Irākā un Sīrijā, par gaidāmiem šī grupējuma uzbrukumiem, pirmdien ziņoja ASV informācijas aģentūra "Associated Press" (AP).

Irākas izlūkdienests nosūtīja koalīcijai ziņojumu, ka "Islāma valsts" līderis Abu Bakrs al Bagdadi ir pavēlējis grupējuma dalībniekiem uzbrukt šīs koalīcijas valstīm, kā arī Irānai un Krievijai, īstenojot sprādzienus, atentātus, ķīlnieku sagrābšanu vai citus uzbrukumus tuvāko dienu laikā.

Ziņojumā gan bija atzīts, ka Irākas izlūkdienestam nav zināmas konkrētas detaļas par šāda uzbrukuma laiku un vietu. Augsta ranga Francijas drošībnieks pavēstīja AP, ka Francijas izlūkdienests saņem šāda veida ziņojumus "visu laiku" un "katru dienu".

Augsta ranga ASV izlūkdienesta pārstāvis sacīja, ka viņam nav zināms, vai šajā Irākas ziņojumā minētā informācija bijusi pietiekami detalizēta, lai būtu reāli iespējams novērst teroraktus, kas piektdien notika Parīzē un kuros nogalināti vismaz 129 cilvēki.

Seši Irākas izlūkdienesta darbinieki apstiprināja, ka ziņojumā bijusi sniegta šāda informācija. Četri no viņiem sacīja, ka brīdinājuši tieši Franciju par potenciālu uzbrukumu.

Ziņojumā bija teikts, ka Parīzes terorakti tika izplānoti Sīrijas pilsētā Rakā, kas ir galvenā "Islāma valsts" kontrolētā pilsēta Sīrijā. Parīzes teroraktu īstenotāji Rakā tikuši apmācīti tieši šai operācijai un pēc tam tikušies ar šūniņu Francijā, kas palīdzējusi viņiem īstenot šo plānu.

Operācijā bijuši iesaistīti pavisam 24 cilvēki, no kuriem 19 bija jāīsteno terorakti, bet pārējie pieci bijuši atbildīgi par loģistiku un plānošanu.

Irākas ārlietu ministrs Ibrahims al Džaafari svētdien paziņoja žurnālistiem Vīnē, ka Irākas izlūkdienesti ieguvuši informāciju par to, ka teroristi varētu uzbrukt dažām valstīm, tostarp Francijai, ASV un Irānai, un dalījušies informācijā ar šīm valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!