Foto: AFP/Scanpix

Pēc teroraktiem ieviestais aizliegums rīkot publiskus pulcēšanās pasākumus Francijas galvaspilsētā ir pagarināts līdz 30.novembrim, kad Parīzē sāksies Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) augsta līmeņa sarunas par klimata pārmaiņām, sestdien paziņoja Parīzes policija.

Paziņojumā prefektūra atgādināja par pagājušajā nedēļā notikušo uzbrukumu "ārkārtīgo nopietnību". Pēc teroraktiem, kuros gāja bojā 130 cilvēku, valdība uz trim mēnešiem noteica ārkārtas stāvokli.

Varas iestādes jau ir aizliegušas divus samita par klimatu, kurā piedalīsies 138 valstu un valdību vadītāji, laikā plānotos mītiņus. Francijas valdība ir paziņojusi, ka nepadosies terorismam, un uzstāj, ka ilgi gaidīta konference notiks kā plānots.

Ārkārtas stāvoklis tika noteikts nekavējoties pēc 13.novembrī notikušajiem teroraktiem, bet šonedēļ tas tika pagarināts uz trim mēnešiem. Tas ļauj valdības institūcijām noteikt mājas arestu ikvienam, kas tiek uzskatīts par apdraudējumu drošībai. Tāpat policija var veikt reidus, nesaņemot tiesas pilnvarojumu.

Šonedēļ ir notikuši vairāki simti tādu reidu, atklājot ieroču arsenālu cilvēku dzīvesvietās. Kādā mājā pat tika atrasta raķešu palaišanas sistēma, bet citā - džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") karogs.

Lai gan ārkārtas stāvoklis neļauj kontrolēt plašsaziņas līdzekļus, Iekšlietu ministrijai ir tiesības bloķēt vietnes vai sociālo mediju kontus, kas veicina terorismu.

Tāpat varas iestādēm ir ļauts apturēt grupu vai asociāciju darbību, ja tās piedalās, veicina vai mudina uz rīcību, kas apdraud sabiedrisko drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!