Foto: AFP/Scanpix

Saūda Arābijai ir jābeidz finansēt ārvalstīs islāma fundamentālistu mošejas, kuras tiek apsūdzētas ekstrēmisma kultivēšanā, svētdien paziņoja Vācijas vicekanclers Zigmārs Gabriels.

"No Saūda Arābijas visā pasaulē tiek finansētas vahabītu mošejas," sacīja Gabriels. Vahabisms ir islāma sunnītu fundamentālistu versija, kuru 18. gadsimtā sludināja šeihs Mohammeds bin Abdelvahabs un kas ir Saūda Arābijas valsts pamatā.

"Vācijā daudz islāmistu, kas tiek uzskatīti par bīstamiem cilvēkiem, nāk no šīm [vahabītu] kopienām," Gabriels paziņoja laikrakstam "Bild am Sonntag".

Vicekanclers tomēr brīdināja nekritizēt pārāk daudz Saūda Arābiju, lai neatsvešinātu šo valsti, kurai ir liela loma centienos izbeigt karu Sīrijā.

"Tajā pašā laikā mums ir jāpaskaidro Saūda Arābijai, ka laiks, kad tās rīcībai nepievērsa uzmanību, ir pagājis," sacīja Gabriels, kurš ir arī ekonomikas ministrs kancleres Angelas Merkeles valdībā.

Ar vahabismu asociētu uzskatu sludināšana, tostarp par atgriešanos pie tāda islāma, kuru praktizēja pirmā musulmaņu paaudze, tiek vainota daudzu islāma ekstrēmistu iedvesmošanā - no Osamas bin Ladena līdz džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts").

Gabriels, kurš vada kreisi centrisko Vācijas Sociāldemokrātisko partiju (SPD), aicināja Vācijā spert izšķirošus soļus pret radikālām mošejām, kas saistītas ar islāma ultrakonservatīvo versiju salāfismu.

"Šis radikālais fundamentālisms, kas notiek salāfistu mošejās, ir ne mazāk bīstams par labējo ekstrēmismu," sacīja vicekanclers.

Arī SPD parlamentārās grupas vadītājs Tomass Opermans aicināja veikt pasākumus pret tādu sludināšanu, kas ir pretrunā pamatbrīvībām, kuras garantētas Vācijas konstitūcijā.

"Mēs neļausim saūdarābiem palīdzēt Vācijā celt vai finansēt mošejas, kurās tiktu izplatītas vahabītu idejas," Opermans paziņoja laikrakstam "Welt am Sonntag".

Viņš uzsvēra, ka vahabisms nodrošina "pilnīgu "Islāma valsts" ideoloģiju un veicina mēreno musulmaņu radikalizāciju citās valstīs," un piebilda, ka "tas ir kaut kas tāds, kas mums nav vajadzīgs un ko mēs negribam Vācijā".

Dažas dienas pirms šiem SPD līderu izteikumiem Merkeles valdību nepatīkami pārsteidza Federālā izlūkdienesta (BND) ziņojuma publicēšana par Saūda Arābiju.

Šajā ziņojumā Saūda Arābija tika apsūdzēta aizvien "impulsīvākā" ārpolitikā ar mērķi kļūt par "arābu pasaules līderiem".

Merkeles valdība piektdien noraidīja BND ziņojumā konstatēto un paziņoja, ka Saūda Arābija ir svarīga partnere reģionālu konfliktu risināšanā.

Saūda Arābija septembrī paziņoja, ka ir gatava finansēt 200 mošeju celtniecību Vācijā, lai apmierinātu tur ieradušos sīriešu bēgļu "garīgās vajadzības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!