Eiropas Komisijas (EK) priekšlikums pārveidot "Frontex" aģentūru par Eiropas robežu un krasta apsardzes dienestu, ko steidzamas nepieciešamības gadījumā varētu nodarbināt pat bez attiecīgās dalībvalsts piekrišanas, Eiropas Parlamenta (EP) deputātu vidū guvis plašu atbalstu.

EK otrdien arī ierosinājusi jaunajā aģentūrā aģentūrā izveidot īpašu Eiropas Atgriešanas biroju. Ārkārtas situācijās pēc dalībvalsts pieprasījuma vai pēc ES lēmuma varētu iedarbināt arī ātras reaģēšanas atgriešanas vienības.

"Nekas nevarēs notikt bez ES un dalībvalstu sadarbības, un mūsu priekšlikums ir Eiropas līmeņa atbilde Eiropas mēroga problēmai", otrdienas Strasbūras sarunās solīja ES Migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls.

Eiropas Tautas partijas grupas (EPP) deputāti atbalstīja ideju par integrētu ārējo robežu pārvaldību, lai efektīvi pārvaldītu migrāciju un nodrošinātu augstu iekšējās drošība. Šādu plānu pārliecinošo atbalstīja arī Liberāļu un Demokrātu grupa (ALDE), kas turklāt mudināja dalībvalstis daļu no atbildības ES iedzīvotāju drošības interesēs nodot Eiropas Savienībai.

Mazliet mērenāki savos spriedumos bija Sociālistu un demokrātu grupas deputāti. Viņi kopumā atzinīgi vērtēja EK ideju, tomēr prasīja garantēt pamattiesības un dalībvalstu suverenitāti.

Eiropas Konservatīvie un reformisti skaidroja, ka ES jādod tiesības rīkoties arī gadījumos, kad ES dalībvalstis, neraugoties uz to, ka pašas nav spējīgas aizsargāt savas robežas, neprasa ES palīdzību.

Runātāji no Apvienoto Kreiso un Zaļo grupām teica, ka drošības pasākumi nedrīkstētu ierobežot patvēruma meklētāju tiesības likumīgā veidā lūgt aizsardzību.

Tikmēr, kā jau prognozēts iepriekš, grupas "Brīvības un tiešās demokrātijas Eiropa" un "Nāciju un brīvību Eiropa" noraidīja ieceri par kopīgas ātrās reaģēšanas dienestu, kas paplašinātu ES pilnvaras, sakot, ka ikvienai dalībvalstij jāsaglabā tiesības pašai aizsargāt savas robežas.

Ziņots, ka, ja arī 28 ES dalībvalstis EK piedāvājumu pieņems, tad jaunās aģentūras budžets pieaugs no 114 miljoniem eiro, kas ir "Frontex" līdzekļi 2015. gadā, līdz 322 miljoniem eiro 2020. gadā.

EK jau 2015.gada 13. maijā, iesniedzot Eiropas migrācijas programmu, paziņoja par plānu uzlabot ES ārējo robežu pārvaldības noteikumus un palielināt šim mērķim atvēlētos resursus, taču nu ar šiem plāniem iepazīstināta arī plašāka publika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!