Nedaudz vairāk kā nedēļu pēc tam, kad pirmo reizi vēsturē Pekinā tika izsludināts augstākais piesārņojuma draudu līmenis, Ķīnas galvaspilsētā kaitīgā smoga dēļ atkal ir spēkā sarkanais brīdinājums, vēsta raidsabiedrība BBC.

Smogs Pekinā saglabāsies no sestdienas līdz otrdienai, prognozē Ķīnas Meteoroloģijas dienests. Piesārņojumam pakļautas arī teritorijas no Sjiaņas Ķīnas centrālajā daļā līdz Harbinai ziemeļaustrumos.

Brīdinājums ietver ierobežojumus transportlīdzekļu izmantošanā, rūpnīcu un celtniecības objektu darbos. Meteorologi paredz, ka šoreiz smogs varētu būt nopietnāks kā decembra sākumā piedzīvotais, PM2,5 kaitīgajām mikrodaļiņām pārsniedzot 500 mikrogramus uz kubikmetru gaisa.

Iedzīvotājiem ir ieteikts palikt iekštelpās, ja kaitīgo daļiņu koncentrācija pārsniegs 300 mikrogramus uz kubikmetru. Plašajā teritorijā, kas pakļauta kaitīgajam smogam, ir vismaz 12 nozīmīgas pilsētas. Tomēr ne visās no tām prognozē tik augstu piesārņojuma līmeni kā Pekinā.

Vēstīts, ka pirmo reizi sarkanais brīdinājums smoga dēļ Pekinā izsludināts decembra sākumā. Līdz tam tik augsta līmeņa brīdinājums piesārņojuma dēļ Pekinā nav bijis pielietots.

Kas ir PM2,5 daļiņas

  • Piesārņojuma daļiņas, kuru diametrs ir mazāks par 2,5 mikroniem. Salīdzinājumam, cilvēka mata diametrs ir 50 – 70 mikronu. PM10 – lielākas daļiņas, līdz 10 mikronu diametrā
  • Rodas gan dabiskā ceļā – no smilšu vētrām un mežu ugunsgrēkiem, gan rūpniecības rezultātā.
  • Piesārņojums bieži satur tik mazas daļiņas, ka tās var iekļūt dziļi plaušās, vai pat iekļūt asinsritē. PM2,5 daļiņu uzkrāšanos plaušās saista ar elpceļu slimībām.

Smogu Pekinā veido ar oglēm kurināmās rūpnīcas un siltuma stacijas, kā arī celtniecības objekti, to papildina gaisa mitrums un bezvējš.

7. decembrī sešos vakarā kaitīgo daļiņu koncentrācija gaisā 10 reizes pārsniegusi ieteicamo, liecina ASV vēstniecības veiktie mērījumi.

Piesārņojums Pekinā pārsniedzis 256 mikrogramus kaitīgo daļiņu uz gaisa kubikmetru, kamēr par drošu līmeni Pasaules veselības organizācija uzskata 25 mikrogramus uz kubikmetru.

Novembrī Ķīnas ziemeļaustrumu pilsētā Šeņjanā gaisa piesārņojuma līmenis sasniedza pat 1400 mikrogramus uz kubikmetru, kas ir Ķīnas antirekords, apgalvoja aktīvisti.

Pagājušajā nedēļā vides aizstāvju kustība "Greenpeace" aicināja Ķīnas valdību izsludināt sarkano brīdinājumu. Savukārt citā Ķīnas pilsētā Naņdzjinā sarkanais brīdinājums bijis izsludināts 2013. gada decembrī.

Ķīnas amatpersonas, kuras nav naskas pievērsties grūtajam mērķim samazināt oglekļa izmešu daudzumus, ir tomēr sapratušas, ka beidzot ir jāmazina atkarība no fosilā kurināmā, skaidro BBC.

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins Parīzē notiekošajā ANO klimata izmaiņu konferencē solīja rīkoties šajā sakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!