Austrija ar uzskatu, ka vajadzētu vērst ekonomiskas sankcijas pret Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm par atteikšanos uzņemt migrantus pēc obligātām kvotām, ir sajaukusi "solidaritāti un stulbumu", pavēstīja Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto.

Austrijas kanclers Verners Faimans ir paziņojis, ka vajadzētu samazināt subsīdijas tām ES dalībvalstīm, kuras nesadarbojas ar migrantu sadales programmu, bet saņem vairāk naudas no ES, nekā tajā iemaksā.

"Austrijas kanclers neredz atšķirību starp solidaritāti un stulbumu," svētdien Ungārijas nacionālajai ziņu aģentūrai MTI paziņoja Sijārto.

"Solidaritāte nozīmē palīdzēt cilvēkiem, kas ir apdraudēti viņu dzīvesvietā, un palīdzēt viņiem atgriezties mājās, kad [bruņotais] konflikts būs beidzies," sacīja Ungārijas ārlietu ministrs.

"Stulbums ir ielaist simtiem tūkstošu – miljoniem – cilvēku Eiropā bez kādas kontroles, lai gan visi – gan eiropieši, gan migranti – var redzēt, ka viņi (migranti) nekad nesaņems to, ko šeit cerēja saņemt," teica Sijārto.

Sijārto apsūdzēja ārvalstu politiķus, ka viņi "izmanto šantāžu, lai ievestu vairāk migrantu Eiropā un pēc tam sadalītu tos ar obligātu kvotu sistēmu".

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers sestdien brīdināja, ka var notikt vēršanās tiesā pret ES dalībvalstīm, kuras atteiksies uzņemt bēgļus bloka sadales plāna ietvaros.

Šteinmeiers runāja konkrēti par Slovākiju un Ungāriju, kuras ES Tiesā Luksemburgā ir apstrīdējušas plānu, kas paredz ar kvotu sistēmu ES dalībvalstu starpā sadalīt 160 tūkstošus patvēruma meklētāju.

Saskaņā ar šo plānu Slovākijai un Ungārijai būtu jāuzņem apmēram 2300 migrantu katrai. Septembrī izstrādātā sadales plāna īstenošana gan notiek lēni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!