Spānijas kreisās partijas pirmdien paziņoja, ka pēc svētdien notikušajām parlamenta vēlēšanām neļaus labēji centriskās Tautas partijas līderim un pašreizējam premjerministram Mariano Rahojam izveidot jauno valdību.

Pret taupības pasākumiem noskaņotās kreisās partijas "Podemos" ("Mēs varam") līderis Pablo Iglesiass sacīja, ka viņa pārstāvētā partija neatbalstīs nekādu Tautas partijas valdību, bet Sociālistiskās partijas pārstāvis Sesars Luena norādīja, ka neatbalstīs valdību, kuru vadīs Rahojs.

"Nekāda gadījumā "Podemos"neļaus Tautas partijai valdīt," reportieriem paziņoja 37 gadus vecais Iglesiass, "kā man zināms, Tautas partija izvirzīs Rahoju, un tādēļ Sociālistiskās partija balsos pret Tautas partiju un Rahoju."

Jau vēstīts, ka Spānijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ir uzvarējusi valdošā Tautas partija, tomēr tā ir zaudējusi absolūto vairākumu parlamentā.

Tautas partija ieguva 28,71% balsu, kas tai nodrošina 123 no 350 parlamenta deputātu mandātiem. Līdzšinējā parlamenta sastāvā tai bija 186 deputāti, tātad vairāk par absolūtam vairākumam nepieciešamajiem 176 mandātiem. Sociālistiskā partija ierindojās otrajā vietā ar 90 mandātiem. "Podemos" ieguva 69 vietas, ieņemot trešo vietu. Labēji centriskā partija "Cuidadanos" ("Pilsoņi") ar iegūtajiem 40 mandātiem ir ceturtajā vietā.

Rahojs paziņoja, ka mēģinās izveidot jaunu valdību. Vēlēšanu iznākums nozīmē, ka Tautas partija var izveidot vairākuma valdību tikai kopā ar sociālistiem vai "Podemos", bet šie scenāriji ir maz ticami.

Spānijas karalis Felipe VI nominēs premjerministra kandidātu pēc sarunām ar visu parlamentā iekļuvušo partiju līderiem. Lai nominētais stātos amatā, parlamentam jānobalso par uzticības izteikšanu viņam.

Kandidātam jāiegūst vairāk nekā puse no 350 parlamenta deputātu balsīm pirmajā balsojumā, lai varētu veidot valdību.

Ja viņam to neizdodas panākt pirmajā balsojumā, tad otrā balsojumā pēc 48 stundām viņam jāiegūst vairāk "par" balsu nekā "pret" balsu, kas ir iespējams, ja kādas partijas balsojumā atturas.

Ja divus mēnešus pēc pirmā balsojuma parlamentā nav panākta vienošanās, tad karalim ir jāizsludina jaunas vēlēšanas.

Radikālas pārmaiņas Spānijas divpartiju politikā sākās, kad 2014.gadā izveidojās "Podemos" pēc kustības "Indignados" ("Sašutušie") protestiem pret korupciju un taupības pasākumu pastiprināto nevienlīdzību.

Šīs pārmaiņas pastiprināja "Ciudadanos", kas 2006.gadā tika nodibināta Katalonijas reģionā, bet pērn kļuva par valsts mēroga partiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!