Foto: Reuters/Scanpix
Džihādistu grupējuma "Daesh" kaujinieki pirmdien Lībijā izvērsa uzbrukumu Sidras ostai - valsts lielākajam naftas terminālim, pavēstīja amatpersonas.

Sadursmēs starp termināļa apsargiem un džihādistiem dzīvību zaudējuši divi apsargi un desmit kaujinieki, pavēstīja Lībijas naftas rūpniecības objektu apsardzes pārstāvis sakariem ar presi Omars al Hasi.

Kaujās iesaistījušies gaisa spēki un uzbrukums ticis atvairīts, sacīja Lībijas starptautiski atzītajai valdībai lojāla militārpersona.

"Daesh" Lībijā kontrolē apvidu Vidusjūras piekrastē ap Sirtu un Nofalijehu, kas atrodas uz rietumiem no Sidras.

Ņemot vērā "Daesh" nostiprināšanos Lībijā, pastiprinājušies starptautiskie centieni, lai panāktu izlīgumu starp Tubrukā, valsts austrumos, bāzēto starptautiski atzīto valdību un konkurējošo administrāciju, kas bāzējas galvaspilsētā Tripolē un sliecas islāmisma virzienā.

Lībijas politiķi decembrī parakstīja ar ANO starpniecību panākto vienošanos par nacionālās vienotības valdības izveidi. Tiesa gan, prominenti politiķi Tubrukā un Tripolē ir pret šo vienošanos.

Lībija ieslīgusi haosā, kopš NATO uzlidojumu atbalstītie nemiernieki 2011.gadā gāza pulkveža Muamara Kadafi režīmu. Radušos situāciju izmantoja arī "Daesh", un atbilstoši ANO datiem grupējumam Lībijā ir 2000 līdz 3000 karotāju, bet no tiem piekrastes pilsētā Sirtā - 1500.

"Daesh" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums arī sācis nostiprināties un izplesties Lībijā.

"Daesh" uzņēmusies atbildību par novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!