Džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") uzbrukumu rezultātā Lībijā aizdegušies milzīgi uzglabāšanas rezervuāri divās naftas bāzēs, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Daesh" kaujinieki apšaudījuši naftas termināļus piekrastes pilsētiņā Sidrā un Rāslānūfā, kuras atrodas starp Sirtas un Bengāzī pilsētām. Neviena no divām bāzēm "Daesh" rokās gan līdz šim nav kritusi, norāda amatpersonas.

Ugunsdzēsēji cīnās ar liesmām, kas pārņēmušas četras tvertnes Sidrā un vienu Rāslānūfā – katra no tām satur 400 000 barelu naftas.

Kopš kaujinieki pirmdien sāka uzbrukumu pie naftas bāzēm esošajās ostās, bojā gājuši vismaz 10 sargi, atklāj amatpersonas. Tikmēr atrasti 30 krituši kaujinieki un sagrābtas viņu automašīnas. Atbalstu apkārtnes aizsardzībai sniegušas starptautiski atzītās Lībijas valdības lidmašīnas.

Pirmdien "Daesh" paziņoja, ka ir ieņēmis 30 kilometrus uz rietumiem no Sidras esošo Binjavādas pilsētiņu. Sidru "Daesh" kaujinieki neveiksmīgi centās ieņemt jau oktobrī.

Kopš diktatora Muamara Kadafi gāšanas 2011. gadā Lībijā darbojas dažādi kaujinieku grupējumi un paralēli pastāv divas konkurējošas valdības.

Decembrī abu pušu politiķi parakstīja ar ANO starpniecību panāktu vienošanos par kopīgas valdības izveidi, bet tas vēl nav izpildīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!