Foto: AFP/Scanpix

Lai samazinātu imigrantu pieplūdumu no Sīrijas, Turcijas valdība piektdien noteikusi vīzu ierobežojumus sīriešiem, kuri ierodas Turcijā ar gaisa transportu vai pa jūru.

Turcijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka jauno noteikumu mērķis ir samazināt to sīriešu skaitu, kuri ierodas Turcijā no trešajām valstīm, piemēram, Libānas vai Ēģiptes.

Daudzi bēgļi mēģina iekļūt Turcijā no šīm valstīm cerībā tālāk nokļūt Eiropas Savienībā (ES).

ANO Bēgļu aģentūra aplēsusi, ka 2015. gadā no Turcijas uz Grieķiju, šķērsojot jūru, devušies aptuveni 800 000 cilvēku, no kuriem lielākā daļa bijusi sīrieši.

Tikmēr sīrieši, kuri ierodas Turcijā tieši no Sīrijas, šķērsojot zemes robežu, joprojām tiks laipni uzņemti kā bēgļi, paziņoja Ārlietu ministrijas preses pārstāve, uzsverot, ka valsts saglabās "atvērto durvju politiku".

Tomēr cilvēktiesību aizstāvji un sīriešu aktīvisti sūdzas, ka realitātē situācija ir stipri atšķirīga un Turcijas robežsargi sūta bēgļus atpakaļ uz Sīriju.

Kopš Sīrijas kara sākuma 2011.gadā Turcija reģistrējusi aptuveni 2,2 miljonus sīriešu bēgļu, kurus izmitinājusi 25 nometnēs.

ES un Turcija novembra beigās noslēdza vienošanos, saskaņā ar kuru Ankara piekrita ierobežot bēgļu plūsmu pāri jūrai uz Grieķiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!