Foto: Reuters/Scanpix

Polijas pilsētu ielās sestdien izgājuši tūkstošiem demonstrantu, lai protestētu pret jauno mediju likumu, kas, kā apgalvo opozīcija, apdraud sabiedrisko raidorganizāciju neatkarību.

Kā ziņots, konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) kontrolētais parlaments pagājušā gada nogalē apstiprināja likumu, ar kuru tika atcelti līdzšinējie sabiedrisko raidorganizāciju – TVP un Polijas Radio – vadītāji un to uzraudzības padomes.

Jaunais likums tiesības iecelt un atcelt sabiedrisko mediju vadību turpmāk nodevis valdības rokās.

Protestus organizē nesen izveidotā Komiteja demokrātijas aizsardzībai (COD).

Viena no akcijām notika pie TVP ēkas Varšavā, kas pulcēja aptuveni 5000 cilvēku.

Uz demonstrantu plakātiem bija lasāmi tādi saukļi kā "Rokas nost no mūsu radio!" un "Valdība melo!"

"Mēs vēlamies paust solidaritāti ar neatkarīgajiem medijiem un izrādīt pretestību pašreiz pret tiem vērstajam uzbrukumam," intervijā laikraksta "Gazeta Wyborcza" tīmekļa izdevumam pirms protestiem norādīja COD vadītājs Mateušs Kijovskis.

Jauno likumu prezidents Andžejs Duda parakstīja ceturtdien, un spēkā tas stājās dienu vēlāk.

Par TVP jauno vadītāju piektdien tika iecelts bijušais PiS parlamenta deputāts un līdzšinējais kultūras ministra vietnieks Jaceks Kurskis, kurš uzsvēra, ka viņa mērķis esot pasargāt "sabiedriskās televīzijas neatkarību no politikas pasaules briesmām".

PiS apgalvo, ka astoņu gadu laikā, kamēr pie varas atradās tagad opozīcijā esošā centriski labējā partija "Pilsoniskā platforma" (PO), sabiedriskie mediji kļuvuši neobjektīvi un politizēti.

Līdz ar Varšavu demonstrācijas notiek 17 citās Polijas pilsētās, tostarp Poznaņā, Vroclavā un Krakovā.

Ielās gatavojas iziet arī Londonā un Prāgā dzīvojošie poļi.

Iepriekšējās demonstrācijās, ko pērnā gada beigās divu nedēļu nogalēs rīkoja COD, protestējot pret Konstitucionālā tribunāla reformēšanu, piedalījās vairāki desmiti tūkstoši poļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!