Foto: AP/Scanpix

Piektdien, 8. janvārī, kad Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns atzīmēja savu dzimšanas dienu, Dienvidkoreja uz robežas ar naidīgo kaimiņvalsti atsāka skaļruņos pārraidīt ziemeļkorejiešiem veltītu propagandu, tādā veidā reaģējot uz Ziemeļkorejā notikušo kodolizmēģinājumu.

Pirmo reizi pēc 11 gadu pārtraukuma pārraides uz vairākām dienām tika atsāktas 2015. gada augustā, kad Ziemeļkorejas mīnu sprādzienos pierobežā cieta divi dienvidkorejiešu karavīri. Tagadējo pārraižu iemesls ir Phenjanas paziņojums, ka tā veiksmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu.

Pa Ziemeļkorejas virzienā vērstajiem skaļruņiem, kuri dzirdami vismaz desmit kilometru attālumā un izvietoti 11 vietās uz robežas, tiek kritizēts Ziemeļkorejas totalitārais režīms un slavētas demokrātijas iespējas.

Tāpat programmā iekļauti arī Dienvidkorejas popmūzikas hiti. Pārraidēs, kuras Phenjana pielīdzina karam, iekļauto materiālu izvēlas Dienvidkorejas armijas psiholoģijas departaments, raksta žurnāls "Foreign Policy".

Vēstījumos iekļauti dažādi jaunākie popmūzikas hiti, lai padarītu programmu interesantāku, žurnālistiem skaidroja Aizsardzības ministrijas amatpersonas.

Starp piektdien pārraidē iekļautajām dziesmām bija Dienvidkorejā populārās puišu grupas "Big Bang" skaņdarbs "Bang Bang Bang", skaidro žurnāls.

Tāpat iekļauta arī meiteņu grupas "GFriend" dziesma par mīlestību "Me Gustas Tu" ("Tu man patīc" no spāņu valodas), kas varētu būt spēcīgs signāls ziemeļkorejiešiem, ka pasaulē ir arī ar politiku nesaistītas dziesmas.

Ziemeļkorejiešiem veltīta arī citas meiteņu grupas "A Pink" dziesma ar zīmīgu nosaukumu "Lūdzu, ļauj mums mīlēt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!