Foto: DELFI

Zviedrijas igauņu savienība Igaunijas Nacionālajam arhīvam atdevusi kinolenšu kolekcijā atrastu Igaunijas pirmā prezidenta Konstantīna Petsa runu no prezidenta pils balkona 1940. gada 21. jūnijā, kas bija pēdējā viņa publiskā uzstāšanās.

"Prezidenta Konstantīna Petsa runas un valsts apvērsuma ieraksts ir vienīgais audiodokuments, kas ir saglabājies par tā laika notikumiem. Ierakstā, kurš daudzus gadus tika uzskatīts par iznīcinātu, dzirdams, kā prezidents cenšas iesaistīt dialogā Kadriorgā sanākušo tautu, tomēr runa spēcīgu kliedzienu dēļ tiek pārtraukta un runātājs bija spiests aiziet no balkona," informēja Igaunijas Nacionālais arhīvs.

Līdz šim 1940. gada 21. jūnija notikumu Kadriorgā izklāstu varēja gūt tikai no tā laika avīžu fragmentiem un vēlāk pierakstītiem atmiņu stāstiem, kas reizēm bija pat pretrunīgi. Valsts raidorganizācijas veikto runas ierakstu jau pirms desmit gadiem uzskatīja par neatgriezeniski pazudušu.

Interesants un cits iepriekš pilnībā nezināms materiāls, kuru Zviedrijas igauņu savienība nodeva Nacionālajam arhīvam, ir kinolente, kurā redzams prezidents Petss un viņa tuvinieki 1939. gada vasarā Oru rezidencē un Toilas pludmalē.

Kinomateriālos arī redzama Tallina pēc 1944. gada bombardēšanas. Citās kinolentēs iemūžināta Igaunijas zviedru došanās prom no Hāpsalu ostas, igauņi bēgļu nometnē Zviedrijas dienvidos, Igauņu ģimnāzijas Stokholmā izlaidums.

Igaunijas Nacionālais arhīvs retos videomateriālus publiski izrādīs 4. februārī.

Petss bija Igaunijas prezidents no 1938. gada 24. aprīļa līdz 1940. gada 21. jūnijam. 1940. gada vasarā, kad Igaunija tika okupēta, Petss tika apcietināts un jūlijā izsūtīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!