Cietumā Hāgā miris Bosnijas serbu ģenerālis Zdravko Tolimirs, kurš izcieta mūža ieslodzījumu par genocīdu 1995.gada Srebrenicas slaktiņā, otrdien ziņo Serbijas mediji.

ANO Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) 2012.gada decembrī atzina Tolimiru par vainīgu genocīdā, genocīda plānošanā, slepkavībās, vajāšanā etnisku motīvu dēļ un piespiedu pārvietošanā. Viņam tika piespriests mūža ieslodzījums.

Viņš iesniedza apelācijas sūdzību, bet ANO Starptautiskā kriminālnoziegumu tribunāla apelācijas palāta pagājušā gada aprīlī atstāja spēkā piespriesto mūža ieslodzījumu.

67 gadus vecais ģenerālis nomira pirmdien ANO Starptautiskā kriminālnoziegumu tribunāla cietumā Hāgā, paziņoja Serbijas amatpersonas.

Tolimira sieva Nada Tolimira laikrakstam "Kurir" sacīja, ka Tolimirs bijis slims, bet viņam nav atļauts doties mājās un saņemt ārstēšanu tur.

Tolimirs pilsoņu kara laikā bija Bosnijas serbu militārā izlūkdienesta komandiera palīgs un tieši pakļauts Bosnijas serbu armijas galvenajam komandierim Ratko Mladičam.

Tolimirs tika arestēts 2007.gadā Bosnijā-Hercegovinā, taču viņa tiesāšana vairākkārt tika atlikta apsūdzētā veselības stāvokļa dēļ.

Tiesas procesa laikā prokurori apgalvoja, ka Mladičs, kurš arī pašreiz tiek tiesāts ICTY, paļāvies uz Tolimiru Srebrenicas un Zepas reģionu apspiešanā. Prokurori apgalvoja, ka Tolimirs bijis daļa no shēmas tūkstošiem musulmaņu vīriešu un zēnu nogalināšanai un tūkstošiem sieviešu un bērnu izraidīšanai no anklāviem, lai radītu "monoetnisku serbu valsti".

Srebrenicas slaktiņā tika nogalināti vairāk nekā 8000 musulmaņu vīriešu un pusaudžu, un tas tiek uzskatīts par vienu no šausminošākajiem noziegumiem Bosnijas kara laikā un par asiņaināko kara noziegumu Eiropā kopš Otrā pasaules kara beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!