Irākas lielākā aizsprosta sabrukšanas un Mosulas pilsētas applūšanas risks ietekmē armijas plānus par šīs džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") ieņemtās pilsētas atbrīvošanu, paziņojis Irākas premjerministra biroja padomnieks.

Bāzē valsts ziemeļos ir ieradušies tūkstošiem Irākas karavīru, kuri gatavojas sākt operāciju pilsētas atbrīvošanai.

Tomēr ir pieaugušas bažas, ka nestabilā aizsprosta, kas atrodas apmēram 40 kilometrus uz ziemeļrietumiem no pilsētas, sabrukšana varētu sagraut lielāko daļu Mosulas un applūdināt lielu daļu valsts galvaspilsētas Bagdādes.

Amerikāņi bieži atsaucas uz [viesuļvētru] "Katrīna" un saka, ka Mosulas aizsprosta sabrukšana būtu "tūkstoš reizes ļaunāka", reportieriem sacīja Irākas premjerministra Haidera al Abadi biroja padomnieks, kurš vēlējās palikt anonīms.

"Ja aizsprosts sabruks, Mosulas centrs nokļūs zem 12 līdz 15 metru augstiem viļņiem," viņš paziņoja. "Tas vienkārši pazudīs, tādēļ dažu stundu laikā ies bojā 500 000 cilvēku."

Viņš norādīja, ka sabrukt var arī cits aizsprosts, kas atrodas Samaras pilsētā uz dienvidiem no Mosulas. Šī aizsprosta sabrukšanas gadījumā Bagdādi varētu sasniegt vairākus metrus augsti viļņi.

ASV novērtējumā, kas publicēts Irākas parlamenta interneta vietnē, uzsvērts, ka Mosulas aizsprosta sabrukšanas risks ir ievērojami lielāks, nekā sākotnēji tika domāts.

Kopš aizsprosta pabeigšanas 1984.gadā Irākas valdība ir centusies nostiprināt tā pamatus.

Par potenciālu draudu šobrīd tiek uzskatītas regulāras nelielas seismiskās aktivitātes šajā reģionā.

Sākoties gatavošanās darbiem Mosulas ieņemšanai, ir pieaugušas bažas, ka "Daesh" varētu aizsprostu izmantot kā ieroci. Irākas premjerministra padomnieks sacīja, ka, atkāpjoties no Mosulas, džihādisti varētu uzspridzināt aizsprostu, kurš gan šobrīd ir kurdu pešmergas pārvaldītajā teritorijā.

Viņš arī norādīja, ka ASV vadītā koalīcija ir nobažījusies par lielas gaisa triecienu kampaņas ietekmi uz netālu esošo aizsprostu. "Viņi ir nobažījušies par to, viņi rūpīgi domā par to, kādu munīciju viņi izmantos Mosulas operācijā," atklāja padomnieks.

"Daesh" ieņēma Mosulu 2014.gada jūnijā un, neskaitot uzlidojumus no gaisa, netraucēti to ir kontrolējusi vairāk nekā 18 mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!