Foto: AP/Scanpix

Turcija nepieļaus, ka Sīrijas Aazāzas pilsēta, kas atrodas Turcijas pierobežā, nonāk Sīrijas kurdu kaujinieku kontrolē, pirmdien paziņoja Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu.

"Mēs nepieļausim Aazāzas krišanu," premjers sacījis Turcijas telekanālam NTV.

"YPG (Tautas aizsardzības vienības - Sīrijas kurdu kaujinieki) nevarēs šķērsot Eifratu uz rietumiem un izplesties uz austrumiem no Afrīnas apgabala," viņš piebilda.

Pēc pēdējiem Sīrijas valdības karaspēka panākumiem Alepo provincē vairāki Sīrijas nemiernieku grupējumi Aazāzas rajonā ir nonākuši ielenkumā. Uz austrumiem atrodas kurdu kontrolētais Afrīnas apgabals, uz rietumiem - džihādistu grupējuma "Daesh" teritorijas, uz dienvidiem - valdības karaspēka pozīcijas, bet uz ziemeļiem - Turcijas robeža.

Tālāk uz rietumiem Eifrata Turcijas pierobežā nodala "Daesh" kontrolētos apvidus no Sīrijas kurdu pamatteritorijas.

Turcijas artilērija sestdien un svētdien apšaudīja Sīrijas kurdu kaujinieku pozīcijas Sīrijas teritorijā. ASV un Francija pieprasījusi šīs apšaudes pārtraukt, bet Damaska iesniegusi ANO sūdzību pret Turciju, pieprasot starptautiskās organizācijas iejaukšanos.

Savukārt Davutolu pirmdien sacīja: "[Turcija] veiks nepieciešamo intervenci pret YPG, kad tas būs vajadzīgs."

Sīrijas Demokrātiskie spēki - ASV atbalstītā Sīrijas kurdu un arābu koalīcija, kurā galvenā loma ir YPG, - nule kā Sīrijas ziemeļos ieņēmuši Minnigas aviobāzi.

Davutolu pieprasījis, lai Minnigas bāze tiktu pamesta, paužot vāji slēptus Turcijas trieciena draudus.

"Viņi atkāpsies no lidostas," viņš sacīja, izsakoties par Minnigas bāzi. "Ja ne, lidosta tiks padarīta nelietojama," piebilda Davutoglu.

Ankara uzskata, ka Sīrijas kurdu lielākā politiskā organizācija Demokrātiskās savienības partija (PYD) un tās militārais spārns YPG ir Turcijā ārpus likuma izsludinātās kurdu bruņotās separātistu organizācijas Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) atzari.

Sīrijas pilsoņkarā Krievija kļuvusi par svarīgāko prezidenta Bašara al Asada atbalstītāju, savukārt Ankara vēlas panākt viņa gāšanu.

Kopš Turcija uz Turcijas-Sīrijas robežas 24. novembrī notrieca Krievijas bumbvedēju, attiecībās Ankaras un Maskavas starpā iestājusies nopietna krīze.

Davutoglu pirmdien sacīja, ka "YPG šobrīd pavisam noteikti Sīrijā ir Krievijas instruments", vēsta Turcijas ziņu aģentūra "Anadolu".

"Visiem tas ir jāredz. Šodien PKK Turcijā un YPG Sīrijā pavisam skaidri ir Krievijas instrumenti," viņš sacīja.

"Krievija šos instrumentus izmanto, lai Turciju iedzītu stūrī. Tāpēc mūsu nostājai ir leģitīms pamats," piebilda Davutoglu.

Vēl svētdien Turcijas premjers telefonsarunā Vācijas kanclerei Angelai Merkelei solīja, ka Turcija turpinās uzbrukumus Sīrijas kurdu kaujiniekiem Sīrijas teritorijā.

Davutoglu sūdzējās Merkelei, ka Sīrijas kurdu kaujinieki ar Krievijas kara aviācijas atbalstu Sīrijas frontēs gūst panākumus.

Sīrijas kurdu kaujinieki ir ASV efektīvākais sabiedrotais cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdība apsūdzējusi Turciju Sīrijas suverenitātes pārkāpšanā, norādot, ka Ankara atbalsta "visus ar "Al Qaeda" saistītos teroristus" Sīrijas ziemeļos, un brīdinājusi, ka tai ir tiesības atbildēt.

Asada valdība nosūtījusi vēstuli ANO ģenerālsekretāram un ANO Drošības padomes priekšsēdētājam, apsūdzot Turciju, ka tā atļāvusi aptuveni 100 "turku karavīriem vai turku algotņiem" šķērsot Sīrijas robežu.

Turcijas arvien pieaugošais naidīgums pret Sīrijas kurdu kaujiniekiem apdraud centienus pastiprināt kampaņu pret "Islāma valsti" un rada spriedzi Vašingtonas un Ankaras attiecībās, atsaucoties uz ASV amatpersonu teikto, pagājušajā nedēļā ziņoja laikraksts "Wall Street Journal".

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011.gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 260 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!