Foto: AP/Scanpix

Agrā piektdienas rītā ASV Gaisa spēki īstenojuši uzlidojumu teroristu grupējuma "Daesh" kaujinieku pozīcijām Sabratas pilsētā Lībijā, nogalinot 41 cilvēku, raksta "Vice". Viņu vidū varētu būt gūstā turēti serbu diplomātiskie darbinieki.

ASV armijas pārstāvis vēlāk medijiem skaidrojis, ka mērķis bijis kāds tunisiešu kaujinieks. "The New York Times" vēsta, ka galvenais mērķis bijis Nouredīns Čoučane, kurš bijis saistīts ar abiem Tunisijā īstenotajiem uzbrukumiem.

Sabratas mērs "Reuters" atklājis, ka lidmašīnu uzlidojums noticis ap plkst. 3.30 naktī, faktiski iznīcinot ēku, kurā dzīvojuši ārvalstu strādnieki. Viņš apgalvo, ka operācijā 41 cilvēks gājis bojā, bet vēl seši ievainoti.

Pēc uzlidojuma amatpersonas apmeklējuši bombardēto ēku. Tajā atrasti ieroči, taču sīkāki komentāri netiek sniegti. Tāpat zināms, ka starp mirušajiem ir gan tunisieši, gan jordānieši, kā arī divas sievietes, kuru tautība netiek izpausta.

Serbijas varasiestādes savukārt paziņojušas, ka uzlidojumā nogalināti arī divi Serbijas vēstniecības darbinieki – komunikācijas vadītāja Sladjana Stankoviča un viņas šoferis Jovica Stepičs –, kurus džihādisti nolaupījuši no autokolonnas pērnā gada novembrī. ASV paziņoja, ka pagaidām nav nekādu liecību, kas to apstiprinātu.

Pilsēta atrodas apmēram 80 kilometrus no Lībijas galvaspilsētas Tripoles. Rietumu eksperti norāda, ka tā ir viena no teritorijām, kuru daļēji kontrolē "Daesh" kaujinieki. Pērn Tunisijā džihādisti veica divus uzbrukumus - vienu muzejam, otru viesnīcai. Izmeklētāji apgalvoja, ka kaujinieki ieradušies no Lībijas, kur iepriekš apmācīti.

Kopš Arābu pavasara, kurš aizsākās 2010. gada decembrī Tunisijā, un Lībijas diktatora Muamara Kadafi gāšanas 2011. gada nogalē Lībijā nav nostiprinājusies viena leģitīma vara. Tā vietā valsts sadalīta savstarpēji naidīgu militāru grupējumu, tostarp divu valdību un tām pakļautu armiju kontrolei.

Tāpat plašu teritoriju valsts ziemeļdaļā ap Sirtu ieņēmuši "Daesh" kaujinieki, kuri regulāri uzbrūk valsts naftas infrastruktūras objektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!