Februāra sākumā notikušo sprādzienu aviokompānijas "Daallo Airlines" lidmašīnā "Airbus A321" izraisījusi klēpjdatorā paslēpta bumba, informē britu raidsabiedrība BBC.

Reiss ar vismaz 74 pasažieriem uz klāja 2. februārī bija ceļā no Mogadīšo starptautiskās lidostas uz Džibuti starptautisko lidostu. Lidmašīnu neilgi pēc pacelšanās, aptuveni trīs kilometru augstumā, satricināja eksplozija, kas lidmašīnas korpusā radīja caurumu un sprādzienā traumas guvuši divi cilvēki.

Varas iestāžu pārstāvji identificējuši, ka šis pasažieris, kurš sarīkoja sprādzienu, bija Abdullahs Abdisalams Borlehs, vēsta CNN.

Somālijas varas iestāžu pārstāvji publicējuši novērošanas kameras video, kurā redzams, ka kādam pasažierim tiek iedots klēpjdators, kurā ievietots spridzeklis, informē BBC. Spridzinātājs klēpjdatoru saņēmis no diviem vīriešiem. Vienam no viņiem mugurā bijusi lidostas apsardzes darbinieka veste.

Savukārt kāds izmeklēšanai pietuvināts avots CNN pavēstījis, ka šis klēpjdators, kurā ievietots spridzeklis, ticis cauri visām lidmašīnas drošības sistēmām. Spirdzinātājam palīdzējuši divi lidmašīnas darbinieki, kas šo klēpjdatoru aprīkojuši ar ierīci, kas rentgena skeneros neuzrādītu spridzekli. Tāpat, avots arī pieļauj, ka šis spridzinātājs noteikti zinājis, kur sēdēt, lai sprādziens lidmašīnā būtu pēc iespējas lielāks, vēsta CNN.

Jau ziņots, ka Somālijas nemiernieku grupējums "Al-Shabab" uzņēmies atbildību par februāra sākumā sarīkoto sprādzienu aviokompānijas "Daallo Airlines" lidmašīnā A321". "Al-Shabab" savā paziņojumā arī atzinusi, ka sprādziens nenotika tā, kā sākotnēji iecerēts.

Saistībā ar šo incidentu aizturēti vismaz 20 cilvēki, teikts Somālijas valdības paziņojumā. Izmeklētāji jau sākotnēji pieļāva, ka sprādzienu aviokompānijas "Daallo Airlines" lidmašīnas "A321" reisā, kas bija spiesta veikt ārkārtas nosēšanos Somālijas galvaspilsētā Mogadišo, iespējams, izraisījusi lidmašīnā ievietota bumba.

Aviokompānija "Daallo Airlines" mājaslapā publicētā ziņojumā norādīja, ka "incidents", kas noticis 15 minūtes pēc pacelšanās brīža. Sākotnējā aviokompānijas "Daallo Airlines" pārstāvju sniegtā informācija liecināja, ka pilnībā visi lidmašīnā esošie pasažieri nokāpuši no lidaparāta klāja. Vēlāk kompānija nāca klajā ar paziņojumu, ka sprādziena rezultātā pazudis viens pasažieris.

Aģentūra "Reuters", atsaucoties uz varas iestāžu pārstāvju teikto, vēstīja, ka kāds šī reisa pasažieris gājis bojā - vīrieša ķermenis sprādziena brīdī izsviests no lidmašīnas pa caurumu tās korpusā. Vīrieša mirstīgās atliekas tika atrastas netālu no lidostas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!