Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) sestdien aicināja Turciju ievērot mediju brīvību pēc tam, kad Turcijas policija pārņēma savā kontrolē lielu opozīcijas laikrakstu "Zaman" dažas dienas pirms gaidāmā divpusējā samita par migrantu krīzi.

"ES ir vairākkārt uzsvērusi, ka Turcijai kā kandidātvalstij ir jāievēro un jāveicina augsti demokrātiskie standarti un prakses, tostarp mediju brīvība," paziņoja ES diplomātiskais dienests.

Abu pušu līderu sanāksme ir plānota pirmdien Briselē, lai censtos pilnībā izpildīt novembrī noslēgto vienošanos, saskaņā ar kuru Turcija apņēmās iegrožot migrantu plūsmu uz Eiropu apmaiņā pret palīdzību un solījumu paātrināt iestāšanās sarunas ar ES.

"Brīvi, dažādi un neatkarīgi mediji veido vienu no demokrātiskas sabiedrības stūrakmeņiem, veicinot brīvu informācijas un ideju plūsmu un nodrošinot caurskatāmību un saukšanu pie atbildības," piebilsts ES paziņojumā.

"Jebkurai valstij, un jo īpaši tām, kas iesaistījušās sarunās par iestāju ES, ir jāgarantē pamatbrīvības, tostarp izteikšanās brīvība, un pienācīgs tiesiskais process, kas atbilst Eiropas Cilvēktiesību konvencijai," tajā teikts.

Laikraksts "Zaman" sestdien publicēja numuru, kurā brīdināja par "drūmākajām dienām" preses vēsturē pēc tam, kad piektdienas vakarā policija veica reidu tā redakcijā Stambulā, lai izpildītu tiesas orderi par laikraksta vadības nodošanu valdības iecelta administratora rokās.

Konkrētas apsūdzības pret laikrakstu nav zināms.

"Zaman" ir cieši saistīts ar Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana ietekmīgo pretinieku - trimdā ASV mītošo garīdznieku Fetullu Gilenu.

"Zaman" ir izdevumi vairākās valodās, tostarp turku un angļu. "Zaman", pēc laikraksta paša datiem, tirāža pērn bija vidēji 850 tūkstoši eksemplāru.

Gilens reiz bija Erdoana sabiedrotais, bet pēdējo gadu laikā abi ir kļuvuši par sīviem pretiniekiem un valdība par teroristisku grupējumu ir nodēvējusi Gilena vadīto plašo un ietekmīgo kustību "Hizmet". Kā tiek uzskatīts, to atbalsta miljoniem turku plašā spektrā, sākot no finansēm un skolām un beidzot ar medijiem.

Viņš dzīvo trimdā ASV, bet viņam ir vērā ņemama ietekme vairākos Turcijas valsts aparāta atzaros, tostarp policijā, slepenajā dienestā un tiesu sistēmā. Viņa vadībā darbojas arī privātskolu tīkls.

Turcijā arvien plašāk notiek vēršanas pret opozīcijas medijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!