Briseles Molenbēkas rajonā policijas pretterorisma operācijā piektdienas vakarā aizturēts par Parīzes teroraktu sarīkošanu meklētais Salahs Abdeslams, atsaucoties uz Beļģijas medijiem, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Vēstīts, ka piektdienas vakarā Molenbēkas rajonā pretterorisma operācijā izcēlusies apšaude.

Abdeslams kopš pagājušā gada novembra tika meklēts par piedalīšanos Parīzes teroraktu rīkošanā. Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels jau pametis Briselē notiekošo vienošanos starp ES un Turciju par nelegālās imigrācijas plūsmas apturēšanu, ziņo BBC reportieri.

Zināms, ka Abdeslams ievainots kājā, ziņo BBC. Pēc policijas aizturēšanas viņš nogādāts slimnīcā.

Kā ziņo raidsabiedrība "Sky News", virs Molenbekas ielām lidojuši helikopteri, bijuši dzirdami aptuveni 10 šāvieni, kā arī mestas granātas. Savukārt ielās dežūrējuši arī ugunsdzēsēji.

"Mēs viņu notvērām," tviterī pauda Beļģijas imigrācijas ministrs Teo Frankens.

BBC publicētajā video redzams, kā policija aiztur Abdeslamu.

Raidsabiedrība vēsta, ka līdz ar Abdeslamu aizturēti arī vēl trīs kādas ģimenes locekļi, kas snieguši viņam patvērumu.

Beļģijas policijas pārstāvji BBC apgalvojuši, ka pretterorisma reidā kopumā aizturēti pieci cilvēki, ieskaitot tos trīs ģimenes locekļus, kas Abdeslamam snieguši patvērumu .

Tāpat policija apgalvojusi, ka arī naktī Molenbēkas rajonā turpināsies pretterorisma operācija.

Jau vēstīts, ka šonedēļ kādā Briseles dzīvoklī policija atradusi Abdeslama pirkstu nospiedumus, atgādina raidsabiedrība.

26 gadus vecajam Beļģijā dzimušajam Francijas pilsonim Abdeslamam policija dzen pēdas kopš 13. novembrī notikušajiem islāma radikāļu uzbrukumiem Parīzē, kuros dzīvību zaudēja 130 cilvēki. Tiek uzskatīts, ka dažas stundas pēc asiņainajiem uzbrukumiem aizdomās turētais atgriezies Beļģijā.

Beļģijas ziņu aģentūra "Belga", atsaucoties uz "uzticamu avotu", ziņoja, ka Abdeslams ir sazinājies ar savu advokātu Svenu Meriju. Pats jurists Beļģijas medijiem atteicies komentēt šīs ziņas.

"Es nevaru un negribu runāt," viņš atbildējis žurnālistiem. Aģentūra "Belga" neprecizē, kad notikusi aizdomās turētā terorista un advokāta sazināšanās. Savukārt federālais prokurors šis ziņas raksturojis kā baumas, norāda BBC.

Vēstīts, ka šaušanas un spridzināšanas uzbrukumos vairākās vietās Parīzes centrā 13. un 14. novembrī tika nogalināti 130 cilvēki. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmās teroristiskais grupējums "Daesh" ("Islāma valsts").

Deviņi tiešie teroraktu rīkotāji ir gājuši bojā, bet vēl divi aizdomās turētie, tostarp Abdeslams, tiek meklēti.

Tieši Abdeslams Beļģijā izīrējis VW "Polo" automašīnu, kas vēlāk atrasta pie Parīzes koncertzāles "Bataclan", kurā teroristi nogalināja 89 cilvēkus.

Tāpat Abdeslams iznomājis vēl vienu pēc uzbrukumiem pamesto automašīnu - "Renault Clio" -, kā arī rezervējis divus viesnīcas numuriņus ārpus Parīzes. Viņa loma pašos uzbrukumos nav skaidra, bet viņa brālis Brahims ir viens no bojāgājušajiem pašnāvniekiem-spridzinātājiem.

Par iespējamo teroristu grupas vadītāju tiek uzskatīts Beļģijas pilsonis Abdelhamids Abauds. Viņš gāja bojā apšaudē ar policiju dzīvoklī Parīzē, kur piecas dienas pēc uzbrukumiem reidā ieradās likumsargi.

Ziņots, ka Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels trešdien paziņoja, ka Beļģijā paliks spēkā otrā augstākā terorisma draudu trauksme, kas nozīmē, ka "draudi ir iespējami un ticami".

Pēc Parīzes teroraktiem, kuros novembrī dzīvību zaudēja 130 cilvēki, Briselē tika izsludināts augstākais trauksmes līmenis, bet drīz pēc tam tas tika samazināts līdz trešajam līmenim, kas ir otrais augstākais.

Pēc otrdien Briseles apkaimē notikušās apšaudes medijos izskanēja pieņēmumi, ka trauksmes līmenis varētu atkal tikt paaugstināts.

Mišels uzsvēra, ka arī trešais līmenis nav parasta situācija, un norādīja, ka valdība jau iepriekš brīdinājusi, ka tas kādu laiku var palikt spēkā.

Premjers aicināja iedzīvotājus "saglabāt mieru un vēsu prātu", policijai turpinot izmeklēšanu saistībā ar otrdien notikušo operāciju Briseles apkaimē.

Jau vēstīts, ka ar Parīzes slaktiņa izmeklēšanu saistītā drošības spēku operācijā otrdien Forē piepilsētā viens aizdomās turētais tika nogalināts un četri policisti ievainoti.

Pie mirušā tika atrasts teroristu grupējuma "Islāma valsts" karogs, Kalašņikova automāts un ekstrēmistu literatūra, trešdien paziņoja Beļģijas prokuratūra. Kā vēstīja raidsabiedrība "Sky News", mirušais vīrietis bijis grupējuma "Daesh" biedrs.

Beļģijas ārlietu ministrs Didjē Reinderss atklāja, ka varasiestāžu rīcībā jau kādu laiku bijusi informācija, ka Beļģijā, tostarp Briselē, varētu notikt uzbrukums, bet nekā specifiska par otrdienas notikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!