Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdības spēki ar aviācijas uzlidojumu atbalstu iegājuši Palmīrā, ceturtdien pavēstījusi aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) un ziņoja valsts raidorganizācija.

Valdības spēki ienākuši pilsētā no dienvidrietumiem, pavēstīja SOHR, piebilstot, ka uzlidojumus veikušas gan Sīrijas, gan Krievijas lidmašīnas.

"Starp abām pusēm notiek asas sadursmes," ziņoja organizācijas vadītājs Rami Abdelrahmans.

Sīrijas režīma spēki pilsētas rietumos pārņēmuši kontroli pār rajonu, kur atrodas viesnīcas, kā arī sagrābuši daļu pilsētas ziemeļu.

Režīma kontrolētais telekanāls "Al Ikhbariyeh" iepriekš vēstīja, ka valdības spēki sasnieguši Palmīras centru.

Kāds avots Sīrijas valdībā apstiprināja, ka režīma spēki jau atrodas pilsētā, kas gandrīz gadu atradās teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kontrolē.

Avots ziņoja, ka valdības spēki virzījušies uz priekšu, neskatoties uz islāmistu uzstādītajām mīnām, un nogalinājuši "simtiem teroristu".

Lai atgūtu pilsētu, Sīrijas armija sāka kampaņu pirms divām nedēļām.

Palmīras atgūšana Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam nozīmētu gan simbolisku, gan stratēģisku uzvaru, ļaujot kontrolēt 30 000 kvadrātkilometru lielu tuksnesi, kas stiepjas līdz Irākas robežai.

Tas, pēc SOHR rīcībā esošās informācijas, ievērojami samazinātu "Daesh" kontrolēto Sīrijas teritoriju.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Sīrijā 27. februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Daesh" un "Al Nusra".

Krievijas bruņotie spēki Sīrijas pilsoņkarā Asada pusē iesaistījās septembrī.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 14. martā daudziem par pārsteigumu deva rīkojumu sākt lielākās daļas Sīrijā izvietotā Krievijas armijas kontingenta atvilkšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!