Foto: Reuters/Scanpix

Vācu televīzijas kanāls NDR vēlreiz demonstrējis satīrisku video, kurā izsmiets Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, šoreiz ar subtitriem turku valodā.

"Varbūt Erdogans to nesaprata. Tāpēc parādīsim to vēlreiz ar turku subtitriem," televīzijas raidījuma "extra 3" vadītājs Kristians Ērings teica par klipu "Erdowie, Erdowo, Erdogan". Tajā izsmiets Erdogans, viņa ekstravagantie tēriņi un vēršanās pret pilsoniskajām brīvībām.

Pārraidē Erdogans tika nosaukts par Turcijas "labāko komiķi".

Jau ziņots, ka pagājušonedēļ Turcija izsauca Vācijas vēstnieku Ankarā, lai izteiktu protestu pret video un liktu to aizvākt no ētera.

Diplomātisko skandālu izraisījusī dziesma vietnē "YouTube" skatīta vairākus miljonus reižu.

Ērings jokoja, ka, "ja [Erdogans] negrib dzirdēt kritiku, viņam jātiekas ar kancleri" Angelu Merkeli, nevis jāskatās "extra 3".

Merkeles pārstāve apstiprināja, ka Vācijas vēstnieks Ankarā esot tikšanās laikā uzstājis, ka tādas vērtības kā vārda brīvība "nav grozāmas".

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers piebilda, ka "no Eiropas Savienības partnervalsts vajadzētu sagaidīt tādu pašu vērtību ievērošanu".

Satīriskajā dziesmā izmantota vācu popzvaigznes Nenas 1984.gada dziesmas "Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann" melodija.

"Žurnālists, kurš raksta kaut ko, kas Erdoganam nepatīk, jau rīt ir cietumā," teikts jaunajā dziesmas tekstā.

Kritiķi Erdoganam un viņa valdībai pārmet noslieci uz autoritārismu un kritisko mediju apklusināšanu, kā arī vēršanos pret citādi domājošajiem juristiem, akadēmiskajās un likumdevēju aprindās, kā arī pret nevalstiskajām organizācijām.

Tajā pašā laikā Vācija saskata Turcijā nozīmīgu partneri cīņā ar nelegālo imigrāciju. Tomēr Berlīne bijusi spiesta uzsvērt, ka pieturēsies pie savām vērtībām un uzstās uz pilsonisko un minoritāšu tiesību ievērošanu arī Turcijā.

Kopš Erdogans pēc 12 gadiem premjerministra amatā 2014. gadā kļuva par prezidentu, par prezidenta apvainošanu Turcijā ierosinātas lietas pret gandrīz 2000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!