Foto: Reuters/Scanpix

Lībijas starptautiski neatzītās Tripoles valdības vadītājs ir atteicies nodot varu ANO atbalstītajai nacionālās vienotības valdībai, tādā veidā nonākot pretrunā ar šīs administrācijas iepriekšējiem solījumiem.

Nacionālās glābšanas valdības, kura atrodas Lībijas galvaspilsētā Tripolē, vadītājs Halifa Gveils izplatījis paziņojumu, aicinot valdības ministrus neatkāpties no amatiem un draudot sodīt ikvienu, kas sadarbosies ar jauno Lībijas valdību.

"Ņemot vērā sabiedrības interešu vajadzības, (..) jums tiek prasīts turpināt jūsu misiju atbilstoši likumam," norādīja Gveils.

Jau vēstīts, ka varas iestādes Tripolē otrdien paziņoja, ka tās nodod varu Lībijas nacionālās vienotības valdībai.

Par šo lēmumu tika paziņots apmēram nedēļu pēc tam, kad Tripolē ieradās nacionālās vienotības valdības premjerministrs Fajezs al Sarradžs. Viņš ieradās pa jūru, jo Tripoles iestādes bija slēgušas gaisa telpu, mēģinot nepieļaut Sarradža ierašanos.

Sarradžs, kurš ir uzņēmējs no Tripoles, un viņa nacionālās vienotības valdība vēl nav guvusi atbalstu no konkurējošās valdības, kuru atbalsta starptautiski atzītais parlaments valsts austrumos.

Starptautiskā sabiedrība ir aicinājusi Lībijas karojošās puses vienoties par atbalstu nacionālās vienotības valdībai, kuru tā uzskata par svarīgu, lai izbeigtu džihādistu darbības paplašināšanos un cilvēku kontrabandu.

Lībijā ir bijušas konkurējošas valdības kopš 2014. gada vidus, kad kaujinieku alianse ieņēma Tripoli, piespiežot starptautiski atzīto valdību bēgt uz valsts austrumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!