Foto: stock.xchng

Tiesa Somijā sodījusi sievieti, kura uz mirkli vietnē "Instagram" publicēja citas sievietes kailfoto, par cita cilvēka kompromitējošas fotogrāfijas publicēšanu sociālās saziņas vietnē bez personas piekrišanas piespriežot bargāku sodu nekā par uzbrukumu, vēstīja Somijas sabiedriskā raidorganizācija "Yle".

Savukārt vīrieti, kas šo pašu attēlu pārsūtīja nelielai grupai lietotnē "WhatsApp", tiesa nesodīja.

Viduspohjanmā reģiona tiesa Kokolā par privātuma pārkāpumu, publicējot fotogrāfiju vietnē "Instagram", sodīja gados jaunu sievieti, kurai jāmaksā 1200 eiro par nodarīto kaitējumu un 360 eiro sods, kas balstīts uz viņas ienākumu apmēru.

Pirms apmēram pusotra gada sieviete "Instagram" kontā, kuram bija 747 sekotāji, publicēja citas sievietes kailfoto, kuru teorētiski visi sekotāji varēja aplūkot nekavējoties, tomēr fotogrāfija tika publicēta pulksten divos naktī un pēc pusminūtes izdzēsta, tādēļ to redzējušo cilvēku skaits ir krietni mazāks. Tomēr cietusī informāciju par fotogrāfiju saņēmusi no vismaz desmit cilvēkiem, tostarp no kāda nezināma vīrieša, kurš viņai parādījis fotogrāfiju.

Prokuratūra vēlējās sievieti sodīt par upura privātumu aizskarošas informācijas izplatīšanu vainu pastiprinošos apstākļos, bet tiesa secināja, ka šādu apstākļu konkrētajā gadījumā nav bijis. Tādēļ tiesa norādīja, ka sievieti var sodīt tikai ar naudas sodu, tomēr atzina, ka ir piemēroti sodu noteikt bargāku nekā, piemēram, vienkārša uzbrukuma gadījumā.

Arī jauns vīrietis tika apsūdzēts par tās pašas fotogrāfijas, izmantojot ekrānšāviņu no "Instagram", nosūtīšanu diviem draugiem, kā arī nelielai grupai, kurā bija divi cilvēki, lietotnē "WhatsApp".

Somijas likumi noteic, ka informācijas izplatīšana, ar ko tiek pārkāpts kāda privātums, ir situācija, kad tāda informācija nonāk pie "daudziem cilvēkiem". Tiesa secināja, ka fotogrāfijas nosūtīšana trim cilvēkiem, no kuriem viens jau bija redzējis to "Instagram", nav uzskatāma par privātumu aizskarošas informācijas izplatīšanu, tādēļ apsūdzības tika atceltas.

Prokuratūra paziņoja, ka abi apsūdzētie ir sadarbojusies, bet tiesa secināja, ka viņi rīkojušies neatkarīgi viens no otra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!