Foto: stock.xchng

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs piektdien noliedza iespējamo Kremļa spiedienu uz mediju holdinga RBK redakcionālo politiku pēc tam, kad no RBK aizgāja vairākas augsta ranga tā amatpersonas.

"Mēs vairākkārt esam teikuši un turpināsim teikt, ka nevar būt runa par nekādu spiedienu uz redakcionālo politiku vai uz mediju holdingu kopumā," Peskovs komentēja izmaiņas RBK vadībā.

Viņš atgādināja, ka holdings "jau paziņoja, ka tas nekādi nav saistīts ar kaut kādu spiedienu vai ietekmi no ārpuses".

"Neaizmirsīsim, ka tas ir privāts informācijas holdings. Droši vien vispirms redakcionālās vadības nomaiņas iemesli ir jājautā šī holdinga vadībai un īpašniekiem," norādīja Peskovs.

Putina preses sekretārs piebilda, ka "tiesībsargājošās institūcijas nemaina redakciju vadību, tām nav tādu pilnvaru".

Peskovs uzsvēra, ka nesen tiekoties ar viņu nu jau bijusī RBK galvenā redaktore Jeļizaveta Osetinska neminēja plānus atstāt darbu holdingā, bet runāja par atvaļinājumu.

RBK ģenerāldirektors Nikolajs Molibogs piektdien paziņoja, ka no holdinga aiziet Osetinska, informācijas aģentūras RBK galvenais redaktors Romāns Badaņins un laikraksta RBK galvenais redaktors Maksims Soļus.

Krievijas sakaru un masu komunikācijas ministra vietnieks Aleksejs Voļins piektdien paziņoja,ka RBK redakcionālās vadības aiziešana no darba nekādi nav saistīta ar politiskiem ieganstiem.

"Nevajag saskatīt politisku ieganstu lietās, kur to pat visrūpīgāk meklējot nevar atrast," teica Voļins, kura vērtējumā "RBK īpašniekam bija pārliecinošs pamats būt neapmierinātam ar savas kompānijas vadības darbību jau vairāku gadu garumā". "Vadība vairoja zaudējumus, nevis peļņu," paziņoja ministrijas pārstāvis, uzsverot, ka "meklēt politiku tur, kur ir tikai ekonomika, ir pilnīgi bezjēdzīgi".

Maskavas Žurnālistu savienības vadītājs Pavels Gusevs paziņoja, ka RBK redakcionālās vadības lēmums aiziet no kompānijas ir saistīts ar varas izdarītu spiedienu uz holdingu.

1993. gadā dibinātajā holdingā RBK ietilpst telekanāls RBK, ziņu aģentūra "RosBiznesKonsalting", lietišķais dienas laikraksts "RBK Daily", mēneša biznesa žurnāls "RBK" un citi mediji.

RBK māteskompānijai "Onexim", kas pieder Krievijas miljardierim Mihailam Prohorovam, pēdējās nedēļās ir bijušas problēmas ar Krievijas varasiestādēm, kas raisīja spekulācijas, ka valdība cenšas apspiest neatkarīgo žurnālistiku.

Aprīlī Peskovs noliedza, ka "Onexim" telpās notikusī kratīšana būtu saistīta ar valdības neapmierinātību ar RBK neatkarīgo darbības stilu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!