Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien kritizējusi Turcijas parlamenta lēmumu atcelt tiesisko imunitāti aptuveni ceturtajai daļai parlamenta deputātu. Pirms došanās uz Stambulu, kur viņai pirmdien jāpiedalās ANO atbalstītā samitā par humānās palīdzības darbu, kanclere intervijā laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Zeitung" paudusi dziļas bažas par šo soli un norādījusi, ka tas smagi skars tieši Turcijas kurdu politiķus.

Merkele izteikusi gatavību pārrunāt ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu šo jautājumu un ar nožēlu atzinusi, ka pēdējā gada laikā Turcijā apsīkuši centieni panākt izlīgumu ar kurdiem.

Viņa norādījusi, ka Turcijā ārpus likuma izsludināto Kurdistānas Strādnieku partiju (PKK) vērtē kā teroristisku organizāciju, bet vienlaikus uzskata, ka kurdu tauta Turcijā ir pelnījusi "līdztiesīgas pozīcijas un labu nākotni".

Vācijas kanclere arī noraidījusi kritiku par pārliecīgu piekāpību attiecībā uz martā noslēgto Eiropas Savienības (ES) un Turcijas vienošanos par migrantu plūsmas apturēšanu no Turcijas uz Eiropu, par ko ES apmaiņā solījusi bezvīzu režīmu Turcijas pilsoņiem, kā arī progresu sarunās par Turcijas iestāšanos ES.

"Protams, pastāv savstarpēja atkarība - jeb sauksim to vienkārši par nepieciešamību saskaņot intereses," viņa uzsvērusi, bet vienlaikus piebildusi, ka Vācija patur tiesības "publiski vai privāti" paust kritisku attieksmi par notikumiem jebkurā valstī.

Merkele norādījusi, ka vērīgi seko tam, kā Turcija pilda savas saistības, un uzskata, ka patlaban tās tiek pildītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!