Foto: Reuters/Scanpix
Vācijas Ārlietu ministrija otrdien izsaukusi uz sarunu Turcijas pilnvaroto lietvedi saistībā ar domstarpībām, kuras izraisījis Vācijas parlamenta lēmums armēņu masveida slepkavošanu Osmaņu impērijā atzīt par genocīdu.

Vācijas parlaments 2. jūnijā teju vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kurā armēņu masu slepkavošana Pirmā pasaules kara gados Osmaņu impērijā atzīta par genocīdu.

Reaģējot uz rezolūcijas pieņemšanu, Turcija no Vācijas uz konsultācijām atsauca savu vēstnieku.

Vācijas turku izcelsmes likumdevēji saņēmuši nāves draudus par rezolūcijas atbalstīšanu, un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans apsūdzējis viņus par teroristu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) atbalstīšanu.

Erdoans pat pieprasīja parlamentāriešiem veikt asinsanalīzes, lai redzētu, "kāda veida turki viņi ir".

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka Erdoana izteikumi Berlīnē uztverti ar neizpratni.

Tā kā Turcijas vēstnieks šobrīd atsaukts uz Ankaru un Berlīnē neatrodas, uz ministriju uzaicināts Turcijas pilnvarotais lietvedis, lai apspriestu pēdējo dienu notikumus un reakciju uz rezolūciju, atklāja avots Vācijas Ārlietu ministrijā.

Sarunas koncentrējušās uz "tradicionāli tuvajām un uzticības pilnajām attiecībām starp Vāciju un Turciju" un pilnvarotajam lietvedim norādīts, ka nesenie izteikumi par parlamenta turku izcelsmes likumdevējiem ir pretrunā šīm attiecībām, sacīja avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!