Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdienas vakarā beigusies balsošana referendumā par Lielbritānijas turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES).

Vēlēšanu iecirkņi durvis slēdza plkst. 22.00 (plkst.24.00 pēc Latvijas laika), un tagad 382 vietējos apgabalos sāksies balsu skaitīšana.

Balsu skaitīšanas centri ierīkoti visos 380 Anglijas, Skotijas un Velsas pašvaldību apgabalos, kā arī pa vienam Ziemeļīrijā un Gibraltārā.

Visas nakts laikā gaidāmi paziņojumi par balsu skaitīšanas rezultātiem vietējos centros, bet tos paredzēts apkopot 12 reģionālajos centros, kuri apkopotos rezultātus paziņos atsevišķi.

Vēlēšanu komisija lēš, ka pirmās par balsu skaitīšanas rezultātiem piektdien ap plkst.0.30 (plkst.2.30) paziņos Sanderlenda un Londonas Vanzvērtas rajons.

Vēlētāju skaits apgabalos ir ļoti atšķirīgs, sākot ar 700 000 Birmingemā un beidzot ar aptuveni 1700 Sili salās, tāpēc laiks, kas paies līdz rezultātu uzzināšanai katrā no apgabaliem, būs ļoti atšķirīgs.

Dalībai referendumā bija reģistrējies rekordliels vēlētāju skaits – 46,5 miljoni, un eksperti izteikuši prognozes, ka vēlētāju aktivitāte būs ļoti augsta.

Ir ļoti grūti prognozēt, kad kļūs skaidrs, kā briti ir nobalsojuši, un iepriekšējos divos visas valsts mērogā notikušajos referendumos laiks, kad tika pasludināti galīgie rezultāti, bija ļoti atšķirīgs.

Tomēr gadījumā, ja atšķirība starp abu nometņu iegūto balsu skaitu būs ievērojama, skaidrību par referenduma iznākumu varētu iegūt arī pirms oficiālo rezultātu paziņošanas, kas, kā lēš Vēlēšanu komisija, varētu notikt piektdien "ap brokastlaiku".

Neatkarīgi no Lielbritānijas referenduma rezultāta, jau otrdien ir paredzēts ES dalībvalstu līderu samits, kurā cita starpā paredzēts izvērtēt britu balsojumu, kā arī apspriest pasākumus, lai novērstu līdzīgu referendumu rīkošanu citviet Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!