Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidents Fransuā Olands trešdienas vakarā apsveica Lielbritānijas jauno premjerministri Terēzu Meju ar iecelšanu šajā amatā un aicināja viņu iespējami drīz sākt sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības ("Brexit"), paziņoja prezidenta Elizejas pils administrācija.

Olands "atkārtoja savu vēlmi, lai sarunas par Lielbritānijas aiziešanu no Eiropas Savienības notiktu iespējami drīz", teikts prezidenta kancelejas paziņojumā pēc abu politiķu telefonsarunas.

Olands un Meja arī apliecināja savu uzticību tālākai draudzīgu attiecību attīstībai starp abām valstīm, piebilda prezidenta kanceleja.

Viens no Mejas pirmajiem lēmumiem premjera amatā būs par to, kad viņa plāno iedarbināt Lisabonas līguma 50. pantu, oficiāli uzsākot procedūru izstājai no Eiropas Savienības (ES), ar kuru tiks noteikts divu gadu termiņš izstāšanās sarunu pabeigšanai.

Lai gan Meja pirms referenduma iestājās par Lielbritānijas palikšanu ES, viņa ir uzstājusi, ka cienīs balsojumā pausto tautas gribu, vairākkārt uzsverot, ka "Brexit" nozīmē "Brexit".

Meja jūnijā paziņoja, ka gadījumā, ja viņa kļūs par premjerministri, tad viņa neiedarbinās 50.pantu jau šogad, neraugoties uz ES līderu spiedienu to darīt iespējami ātrāk.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers un Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs trešdien aicināja Meju nenovilcināt Lielbritānijas izstāšanās procesu.

Jaunās premjeres Mejas pirmā tikšanās ar ES līderiem varētu notikt 4.septembrī G20 samitā Ķīnā, bet viņas pirmā tikšanās ar visu pārējo 27 ES dalībvalstu līderiem notiks nākamajā Eiropadomes samitā, kas tiks rīkots 20. un 21.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!