Foto: AFP/Scanpix

Turcijas varas iestādes pirmdien paziņojušas, ka neveiksmīgo valsts apvērsumu vadījis bijušais gaisa spēku komandieris Akins Eztirks.

Šobrīd Eztirks ir aizturēts, bet kopumā pēc apvērsuma aizturēti 103 ģenerāļi un admirāļi, vēsta vietējie mediji.

Ģenerālis Eztirks bija gaisa spēku komandieris līdz 2015. gada augustam, bet pēc tam bija Turcijas Augstākās militārās padomes loceklis.

Līdz šim aizturēti vairāk nekā 6000 cilvēku, un starp aizturētajiem ir ne tikai militārpersonas, bet arī tiesneši, tostarp divi Konstitucionālās tiesas locekļi.

Prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka ''tīrīšanas'' turpināsies, lai iznīcinātu "vīrusu", kas pārņēmis valsts institūcijas.

Ankara apgalvo, ka galvenais apvērsuma organizators esot ASV trimdā dzīvojošais islāmistu sludinātājs Fetulla Gilens, kurš savulaik bija Erdogana līdzgaitnieks, taču tagad pasludināts par galveno režīma ienaidnieku un, kā apgalvo Erdoans, uzņēmies "paralēlās valsts" vadību.

Pats Gilens kategoriski noliedzis jebkādu saistību ar puču.

Tikmēr Indžirlikas karabāze, kuru triecieniem pret teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" pozīcijām Sīrijā izmanto ASV vadītā koalīcija un kura pēc apvērsuma mēģinājuma tika slēgta, atkal atsākusi darbu.

Taču gaisa bāzes komandieris ģenerālis Bekirs Erdžans Vans līdz ar desmit saviem padotajiem ir aizturēts.

Tikmēr Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka no amatiem atceltas 8777 amatpersonas, tostarp 7899 policisti un drošības spēku pārstāvji. Viņu vidū ir 614 žandarmērijas pārstāvji, kā arī vietējie politiķi, tostarp vienas provinces gubernators un deviņu pilsētu mēri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!