Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkoreja otrdien izmēģināja trīs ballistiskās raķetes, paziņoja Dienvidkorejas armija.

Raķetes tika palaistas no Hvandžu pilsētas valsts rietumos un nolidoja 500 līdz 600 kilometrus Japāņu jūras virzienā, paziņojumā presei informēja Dienvidkorejas armijas ģenerālštābs.

Tiek uzskatīts, ka tās bija raķetes SCUD ar darbības rādiusu, kas tām ļautu sasniegt jebkuru vietu Dienvidkorejā.

Ziemeļkoreja pagājušonedēļ draudēja ar "fizisku rīcību" pēc tam, kad Vašingtona un Seula paziņoja par plāniem izvietot Dienvidkorejā modernu ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu, lai pretotos augošajiem Ziemeļkorejas draudiem.

Šī pretraķešu sistēma "Terminal High Altitude Area Defense" (THAAD) tiks izvietota Seondžu apriņķī līdz nākamā gada beigām.

Vārdā nenosaukta armijas amatpersona paziņoja, ka otrdien notikušais raķešu izmēģinājums ir saistīts ar minētajiem Ziemeļkorejas draudiem.

"[Raķetes] SCUD ir ierocis, kuru Ziemeļkoreja, visticamāk, lietotu triecienam pret tādām vietām kā Seondžu," sacīja amatpersona.

Ziemeļkoreja iepriekš izšāva raķetes SCUD ar relatīvi mazu darbības rādiusu martā, atbildot uz ASV un Dienvidkorejas kopīgām militārām mācībām netālu no Ziemeļkorejas dienvidu robežas.

Ir ziņots, ka Ziemeļkorejai ir apmēram 600 raķešu SCUD, kas izstrādātas bijušajā Padomju Savienībā un kuras modificējusi Phenjana. To darbības rādiuss ir no 300 līdz 700 kilometriem.

Ziemeļkoreja janvārī veica savu ceturto kodolizmēģinājumu un pēc tam īstenoja vairākus raķešu izmēģinājumus, kas liecina par Phenjanas progresu uz ieroču izstrādi, ar kuriem tā spētu dot triecienu pa ASV kontinentālo teritoriju.

Dienvidkorejas armijai un šajā valstī dislocētajiem ASV spēkiem ir pretgaisa aizsardzības sistēmas ""Patriot", kas var pārtvert ienaidnieka raķetes zemā augstumā.

Sistēmas "Patriot" un THAAD ir nepieciešamas, lai izveidotu daudzpakāpju pretgaisa aizsardzības sistēmu, atzīst Dienvidkorejas armija.

Pret gaidāmo THAAD izvietošanu ir protestējuši Seondžu iedzīvotāji, kas ir nobažījušies, ka tā sagraus pilsētas galveno ekonomikas nozari meloņu audzēšanu un radīs veselības un vides riskus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!