Foto: AP/Scanpix

Lai godinātu neveiksmīgajā militārajā apvērsumā bojā gājušos civiliedzīvotājus, Turcijas Bosfora tilts tiks pārsaukts par 15. jūlija mocekļu tiltu, vēsta aģentūra "Associated Press".

Vienlaikus Turcijas premjerministrs Binali Jildirims paziņojis, ka par piemiņu nogalinātajiem civiliedzīvotājiem Ankarā un Stambulā tiks uzstādīti pieminekļi.

Neveiksmīgajā 15. jūlija pučā dzīvību zaudēja 290 cilvēki. Apvērsuma mēģinājuma laikā daudzi civiliedzīvotāji devās ielās. Daži no viņiem dzīvību zaudēja tieši uz Bosfora tilta, kas savieno Stambulas daļas Eiropas un Āzijas kontinentos.

Pučisti izmantoja tankus, kaujas helikopterus un pat iznīcinātājus, uzbruka parlamentam un pretizlūkošanas dienesta centrālajai ēkai, kā arī centās bloķēt valsts lielāko lidostu un tiltu pār Bosfora šaurumu Stambulā.

Apvērsums gan izgāzās, jo daļa armijas, augsti stāvošu politiķu, kā arī sabiedrības nostājās prezidenta pusē.

Pēc apvērsuma mēģinājuma vairāk nekā 60 000 valsts iestādēs strādājošo darbinieku ir atlaisti vai atbrīvoti no amata. Vairāk nekā pusi no šī skaita veido Izglītības ministrijas darbinieki, skolotāji, kā arī universitāšu mācībspēks. Tāpat rīkots slēgt vairāk nekā 1000 privāto mācību iestāžu un vairāk nekā 1200 asociāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!