Foto: AP/Scanpix
Ķīnā prominentam cilvēktiesību advokātam ceturtdien piespriesti septiņi gadi cietumā par valsts varas graušanu.

52 gadus vecais Džou Šifens notiesāts pirmajā tiesas prāvu nedēļā pēc simtiem aktīvistu un cilvēktiesību advokātu aizturēšanas pēdējā gada laikā.

Tiaņdzjiņas tiesa paziņoja, ka Džou atzinis vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās un tiesas spriedumu nepārsūdzēs. Viņam arī uz pieciem gadiem atņemtas politiskās tiesības.

Džou tika aizturēts pagājušā gada jūlijā kampaņā, kas bija vērsta pret aktīvistiem un juristiem, kuri atbalstīja Džou 2007. gadā dibināto juridisko firmu "Fengrui".

Viņš ir pārstāvējis klientus daudzās sensitīvās augsta ranga lietās, tostarp saindētā piena skandāla upurus 2008. gadā.

Tiaņdzjiņas tiesa otrdien un trešdien notiesāja vēl divus aktīvistus par saistību ar "Fengrui" darbību. Viņiem tika piespriests nosacīts trīs gadu cietumsods un septiņu ar pusi gadu ilgs cietumsods.

Kopš pagājušās vasaras Ķīnā aizturēti vai izsaukti uz policiju vairāk nekā 300 cilvēktiesību aktīvistu un advokātu, liecina Honkongā bāzētās Ķīnas Cilvēktiesību advokātu grupas apkopotie dati.

No aizturētajiem vairums ir atbrīvoti, bet 16 personas vēl arvien atrodas apcietinājumā. Trim no viņiem nesen izvirzītas nopietnas apsūdzības, ziņoja organizācija "Amnesty International".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!