Foto: AFP/Scanpix

Mali nemiernieku vadītājs Ahmads al Faki al Mahdi (attēlā) vēsturiskā tiesas procesā Starptautiskajā krimināltiesā (SK) atzinis savu vainu kultūras pieminekļu postīšanā senajā tuksneša pilsētā Timbuktu un atvainojies par to, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mahdi vadītie islāmistu nemiernieku spēki 2012. gadā izpostīja senas kapenes, kas iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Par mauzoleju un mošejas iznīcināšanu viņš tika apsūdzēts kara noziegumos.

Šī ir pirmā reize vēsturē, kad Hāgā bāzētā tiesa izskata lietu par kultūras mantojuma iznīcināšanu. Tāpat šī ir pirmā reize, kad SK priekšā stājies un savu vainu atzīts islāmistu kaujinieks, norāda BBC.

"Man patiešām žēl, es patiešām esmu nožēlas pilns un es nožēloju visus postījumus, ko izraisīja mana darbība," tiesā paziņoja Mahdi. "Es vēlētos sniegt padomu visiem pasaules musulmaņiem neiesaistīties tādās darbībās, ar kādām biju saistīts es, jo tas nenesīs neko labu cilvēcei," viņš papildināja.

Ņemot vērā apsūdzētā atzīšanos, tiesa, domājams, beigsies līdz šīs nedēļas beigām. Mahdi draud līdz 30 gadiem ilgs cietumsods.

Mahdi bija islāmistu grupas "Ansar Dine", kura uz vairākiem mēnešiem okupēja Timbuktu, loceklis. Pilsētas seno mantojumu, sākot no kapenēm līdz senajiem manuskriptiem, islāmisti uzskata par elku pielūgšanas elementiem.

Tiesas dokumentos Mahdi raksturots kā reliģiskais skolotājs, kurš licis kaujiniekiem iznīcināt vairākus kultūras pieminekļus.

Foto: AFP/Scanpix

Timbuktu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā tika iekļauta 1988. gadā. Pilsētā atrodas trīs vēsturiskās mošejas, 16 kapsētas un mauzoleji. Tāpat tur atrodas gandrīz 100 tūkstoši seno manuskriptu no 12. gadsimta.

Mali haoss sākās pēc 2012. gada martā notikuša valsts apvērsuma. Izmantojot situāciju, islāmisti kopā ar tuaregu nemierniekiem pārņēma savā kontrolē valsts ziemeļus. Pēc tam tuaregu un islāmistu ceļi šķīrās, pēdējiem pārņemot ieņemtās teritorijas galvenās pilsētas un ieviešot tur brutālu šariata pārvaldi.

Padzīt islāmistus no Mali pilsētām izdevās ar Francijas spēku palīdzību, bijušajai koloniālajai varai iesaistoties konfliktā 2013. gadā. Tomēr valsts ziemeļos pilnīgi droši nav un islāmistiem laiku pa laikam izdodas sarīkot uzbrukumus

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!